TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette üçüncü toplantının ardından net rakam belirlenmediği için basın açıklaması yaptı. Atalay, asgari ücret için taleplerinin 29 bin 583 TL olduğunu açıkladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2025 yılında geçerli olacak asgari ücret için taleplerini bugün açıklayacağını bildirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü kez bir araya geldi. Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı.
Türk-İş’in herhangi bir rakam talep etmemesi tepki çekerken sendika yazılı bir açıklama yaparak işçi tarafının talep ettiği rakamın bugün saat 16.00’da kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin süreç devam ediyor. Kamuoyunda 20 gündür Türk-İş neden açıklamıyor deniyor. Ancak hükümet ve işveren rakam açıklamıyor. Kanun gereği en çok üyesi olan işçi sendikası temsil ediyor. Hak-İş ve Disk başkanlarıyla birlikte görüştük. Bu 20 günlük sürede Türk-İş neden açıklamıyor diye gündem oldu” şeklinde konuştu.
“Talebimiz 29 bin 583 TL” diyen Atalay, “Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var. 12 Eylül’den kalan bir yapı. Bugüne kadar 3 toplantı yapıldı bir rakam bekledik. Biz öyle bir noktadayız ki 2024 yılı hepimiz için zor bir yıl oldu. Kamu işçisi asgari ücret seviyesinde ücret alıyorlar. Asgari ücret bundan 5 yıl önce belirleme ücretiydi şimdi geçim ücreti oldu. Ankara’da 150 bin kişinin katıldığı ankette işçilerin sorunlarını dinlemiştik. Onlara söz verdik ve onlar üç toplantıda nasıl geçinemediklerini hükümete de iş veren yetkililerine de birinci ağızdan anlattılar. Kira artışı, doğal gaz artışı, pazardaki artış, eğitimdeki artış ortada. Şu anda asgari ücret 11 bin lira düzeyine düştü. Asgari ücret geçim ücreti oldu. 50 bin lira var 30 bin lira var, 28 bin lira var onları görüyorum. Önümüzde. Kamuoyunun durumunu biliyoruz. Talebimiz 29 bin 583 TL” dedi.
Komisyonun üçüncü toplantısına başkanlık eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İşçi ve işveren kesimlerimizden artık bir teklif bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Işıkhan, “İnşallah bu teklifi aldıktan sonra tekrar bu sefer başkanlarımızla görüşeceğiz ve önümüzdeki hafta içinde neticelendirmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yeni asgari ücretin 23-27 Aralık tarihleri arasında tespit edilerek kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Asgari ücret, işverenlerin sürekliliğini sağlayacak şekilde artırılmasını beklediklerini ifade eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Süreci, sadece işverenleri koruyan değil, aynı zamanda çalışma arkadaşlarımızın alım gücünü de dikkate alan bir bakış açısı ile yöneteceğiz” dedi.
Asgari ücretin yıl sonu enflasyonuna mı yoksa hedef enflasyona göre mi artırılacağı konusunda farklı senaryolar konuşuluyor. Piyasalarda asgari ücrete yüzde 30-40 aralığında bir artış ihtimaline ağırlık verilirken, iş dünyasındaki ağırlıklı görüş asgari ücretin 22-23 bin lira düzeyine çıkarılması yönünde.
Asgari ücreti belirleme çalışmaları, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılıyor. Komisyon, aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanarak en az 10 üyenin katılımıyla oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş.
Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar şu şekilde;
– Yüzde 20’lik zamda 20 bin 402 lira
– Yüzde 25’lik zamda 21 bin 252 lira
– Yüzde 30’luk zamda 22 bin 102 lira
– Yüzde 35’lik zamda 22 bin 952 lira
– Yüzde 40’lık zamda 23 bin 802 lira
Bu haberi Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret taleplerini açıkladığı basın toplantısı olarak gösterebiliriz.
Kaynak: Haberler.com