Taksi ve ambulans şoförlerinin Alzheimer Hastalığına Karşı Koruyucu Etkisi
Bilim insanları, taksi ve ambulans şoförlerinin sürekli rota hesaplama eyleminin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki yarattığını belirledi. Harvard Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, taksi şoförlerinin Alzheimer’dan ölüm oranının ülke genelindeki ortalamanın oldukça altında olduğu tespit edildi.
Araştırmacılara göre, taksi ve ambulans şoförlerinin sürekli rota hesaplaması yapması, beyinde koruyucu etki yaratabilir. ABD’de yapılan araştırmada, taksi şoförlerinin Alzheimer’dan ölüm oranı yüzde 1.03 olarak belirlendi. Bu oran, ülke genelindeki yüzde 3.9’luk ortalamanın oldukça altında. Ambulans şoförlerinde ise bu oran daha da düşük: yüzde 0.74.
Daha önce Londra’daki taksi şoförleri üzerinde yapılan bir araştırma da benzer sonuçlar ortaya koymuştu. Londralı taksicilerin hafıza merkezi olan hipokampüs bölgesinin özellikle gelişmiş olduğu belirlenmişti.
Harvard Üniversitesi’nden Dr. Anupam Jena, “Navigasyon ve mekansal işlemlerin sık kullanımı beyinde koruyucu etki yaratıyor olabilir” şeklinde konuştu.
Ancak UK Demantia Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Tara Spires-Jones farklı bir görüş belirtti: “Çalışmadaki şoförlerin ortalama ölüm yaşı 64-67 iken, diğer mesleklerde bu 74. Daha uzun yaşasalardı Alzheimer görülebilirdi.”
Uzmanlar, zihinsel aktivitenin azlığının Alzheimer riskini artırdığını ve hastalığın demansın önde gelen nedeni olduğunu vurguluyor. Bu nedenle, sürekli zihinsel aktivite yapan mesleklerin Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki sağlayabileceği düşünülüyor.
Kaynak: Haberler.com