İlk sıradaki il değişti! İşte Türkiye'nin en yoksul şehirleri

Türkiye İstatistik Kurumu bugün yayınladığı rapor ile Türkiye’nin en yoksul şehirlerini duyurdu. Rapora göre, yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir olarak belirlendi. Geçtiğimiz yılın raporunda ise Türkiye’nin en yoksul şehirleri Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içeren TR82 bölgesi olarak sıralanmıştı.

Yüksek enflasyonun etkisiyle, milyonlarca vatandaşın geçim sıkıntısı çektiği ve yoksulluk oranının her geçen yıl arttığı belirtiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu, bugün yayınladığı ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ raporunda sürekli yoksulluk oranının %13,7’ye yükseldiğini açıkladı.

Raporda dikkat çeken bir diğer konu ise Türkiye’nin en yoksul şehirlerinin belirlenmesiydi. Rapora göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler %14,6 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir bölgeleri oldu. Geçtiğimiz yılın raporunda ise en yoksul şehirler Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini içeren TR82 bölgesinde yer almıştı.

Raporda ayrıca yoksulluk oranının en az olduğu şehirler de belirlenmiş. Göreli yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise %4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) olarak sıralandı.

Ayrıca raporda, nüfusun %31,3’ünün sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri gibi sorunlar yaşadığı, %30,2’sinin konutlarında izolasyon eksikliğinden kaynaklı ısınma sorunu yaşadığı belirtildi. Taksit ödemesi veya borcu olanların oranının ise %56,8 olduğu raporda yer aldı.

Fertlerin çoğunluğu ekonomik olarak evden uzak bir haçalık tatilini, iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren bir yemek masrafını, beklenmedik harcamaları ve eskimiş mobilyaların yenilenmesini karşılayamadıklarını belirtti.

Son olarak, raporda oturulan konuta sahip olanların oranının %56,1, kiracıların %28,0, lojmanda oturanların %0,9 ve kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin %15,0 olduğu vurgulandı.

Kaynak: Haberler.com

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir