Mısır’da 2000 Yıllık Mezarlarda Altın Dil ve Tırnaklı 13 Mumya Keşfedildi
Mısır’ın Behnese bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda 2000 yıllık mezarlarda altın dil ve tırnaklı 13 mumya bulundu. Bu antik mumyaların Ptolemaik dönemine ait olduğu belirtiliyor.
Yapılan incelemelere göre, ölülerin öldükten sonra yeraltı dünyasının tanrısı Osiris ile iletişim kurabilmeleri için yaldızlı damak protezlerinin kullanıldığı düşünülüyor. Ayrıca mezar odasında güzel bir duvar resmi ve 29 altın muska da keşfedildi.
Mısır Turizm ve Antikalar Bakanlığı’na göre, arkeologlar Behnese bölgesinde daha önce hiç görülmemiş tanrı ritüel sahneleriyle birlikte 13 altın kaplama ve takma parça buldu. Uzmanlara göre, altın diller daha önce Oxyrhynchus’ta bulunmuş olsa da altın tırnaklar bu keşifte özgü.
Kazı çalışmalarını yürüten arkeologlar, Ptolemaik dönemine ait olan ve yaklaşık MÖ 304 ile MÖ 30 arası tarihlendirilen mumyaları Kahire’nin yaklaşık 160 kilometre güneybatısındaki Oxyrhynchus şehrinin mezarlığında buldu.
Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Mısır Bilimi Profesörü Salima Ikram, “Altın dil sayısının yüksek olması oldukça ilginç. Muhtemelen bu cesetler, tapınak ve hayvan kültleriyle ilişkili üst düzey seçkinlere aittir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Ayrıca, arkeologlar 29 adet altın muska ve mezar odasında yer alan gökyüzü tanrıçası Nut’u betimleyen güzel bir duvar resmi de buldu. Bu keşif, Antik Mısır’ın gizemli dünyasına ışık tutacak önemli bir buluntu olarak kabul ediliyor.
Kaynak: Haberler.com