Nedir Bu e-Spor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Spor mu, değil mi? Video oyunlarının spor kabul edilmesi pek alışık bir durum değil elbette. Kimine göre fiziksel olarak egzersiz içermeyen bir şeyin gerçek bir spor olduğundan söz etmemiz zorken kimine göre buna “zihin sporu” deniliyor. Bu tartışma bu yüzden hiçbir zaman son bulmayacak gibi görünüyor. Nedir bu e-Spor gelin bir de birlikte bakalım!

e-Spor nedir?

e-Spor, açılımıyla elektronik spor; organize video oyunu yarışmalarına verilen isimdir. Bir oyunun profesyonel olabilmesi için profesyonel bir lige sahip olması gerekir. Aksi halde e-Spor değil, sadece oyun olur.Spor denildiğinde akla ilk gelen futbol, basketbol, yüzme, jimnastik vb. sporlardır. Ancak günümüzde video oyunlarının profesyonel ligler kurulup oynanmasıyla e-Spor ortaya çıkmıştır. 1972 yılında Standford Üniversitesi’nde Spacewar oyunu ile video oyunları yapılmaya başlandı. Gittikçe gelişen bu sektör, günümüzde öyle bir hal aldı ki yüz binlerce video oyununa erişebilmek mümkün hale geldi.

Günümüzde ise en çok oynanılan oyun türleri, strateji oyunları, dövüş oyunları, spor oyunları, ve birinci şahıs nişancı (fps) türleriyken en çok oynanan oyunlar ise League of Legends, Counter Strike: Global Offensive, Fifa, Dota2, Overwatch, Hearthstone, PlayerUnknown’s Battlegrounds ve Rocket League oyunlarıdır.Dünya genelinde e-Spor ile para kazanan ve bu işi profesyonelce sürdürmeye devam eden birçok sporcu bulunmaktadır. Oyuncular, turnuvalara katılım sağlayıp 6 haneli rakamları gören ödüller kazanbilmektedir.En çok kazanan oyuncular (2019)

  • Jesse “JerAx” Vainikka                    6,470,000,02 $
  • Sebastien “Ceb” Debs                      5,489,233,01 $
  • Topias “Topson” Taavitsainen       5,414,446,17 $
  • Johan “N0tail” Sundstein                6,890,591,79 $
  • Anathan “ana” Pham                       6,000,411,96 $
  Iyi Uykular Mesajı

Türkiye’de e-Spor

Türkiye’nin ilk e-Spor takımı 2003 yılında kurulan Dark Passage takımıdır. Counter Strike kadrosu kurarak başlayan Dark Passage, daha sonra League of Legends, Starcraft 2, FIFA, Point Blank oyunlarında faaliyet göstermeye devam etmiştir. 2015 yılında Beşiktaş ESK, 2016 yılında Fenerbahçe e-Spor ve Galatasaray eSports kurulup League of Legends oyunuyla faaliyete geçmiştir. Space Soldiers ve Bahçeşehir SuperMassive takımları ülkemizi e-Spor alanında temsil etmektedir.Ülkemizde e-Sporcu olmak için e-Spor lisansı almak gerekiyor. Gençlik ve Spor Bakanlığının bünyesinde bulunan e-Spor, gelişmekte olan spor dalları arasında gösterilmektedir. e-Spor lisansına sahip olabilmek için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na başvurup gerekli belgeleri sağladıktan sonra e-Sporcu olabiliyorsunuz. 

Kaynakça:

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Nedir Bu e-Spor?
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal