1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Vietnam’da Kuş Gribi Kapan Düzlerce Hayvanat Bahçesi Kaplanı Ölüyor

Vietnam’da Kuş Gribi Kapan Düzlerce Hayvanat Bahçesi Kaplanı Ölüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Vietnam’daki bir hayvanat bahçesinde, hayvanların kuş gribine yakalanmasının ardından onlarca kaplanın yakılarak imha edildiği bildirildi.

Vietnam devlet medyası VNExpress, Bien Hoa şehrindeki Vuon Xoai hayvanat bahçesinde bir bakıcının, hayvanların çevredeki çiftliklerden satın alınan çiğ tavuklarla beslendiğini belirtti. Panther ve aralarında birkaç yavru da bulunan 20 tigers, hastalandıktan sonra 20 ila 265 pound (10 ila 120 kilogram) arasında ağırlığa sahipti ve öldüklerinde cesetleri yakılarak bahçenin arazisine gömüldü.

Hayvanat bahçesi müdürü Nguyen Ba Phuc, "Kaplanlar çok hızlı bir şekilde öldü. Zayıf görünüyorlardı, yemek yemeyi reddettiler ve hastalanıp iki gün sonra öldüler" dedi.

Kaplanlardan alınan örnekler, kuş gribine neden olan H5N1 virüsü açısından pozitif çıktı.

Virüs ilk olarak 1959’da tanımlandı ve göçmen kuşlar ve evcil kümes hayvanları için yaygın ve son derece ölümcül bir tehdit haline geldi. Aradan geçen yıllarda evrim geçirdi ve son yıllarda H5N1’in köpeklerden ve kedilere, deniz aslanlarından kutup ayılarına kadar geniş bir yelpazede tespit edildiği belirtildi.

Kedilerde, bilim insanları virüsün beyne saldırdığını, kan damarlarını hasara uğrattığını ve pıhtılaşmaya neden olduğunu, nöbetlere ve ölümlere yol açtığını bulmuştur.

Diğer 20’den fazla kaplan izlemeye alındı. Hayvanat bahçesi, aslanlar, ayılar, gergedanlar, hipopotamlar ve züraları da içeren 3.000’den fazla hayvanı barındırıyor.

Tiger Wings Linked to Climate…’ : ‘(https://time.com/6986249/new-bird-flu-death/)[Uzmanları Rahatsız Eden Yeni Kuş Gribi Ölümü]

VNExpress’in bildirdiğine göre, kaplanları bakan 30 personel kuş gribine negatif test verdi ve normal sağlık durumlarındaydı. Gazete ayrıca, Eylül ayında yakınlardaki Long An eyaletinde bir hayvanat bahçesinde başka bir salgın yaşandığını ve bir hafta içinde 27 kaplan ve 3 aslanın öldüğünü bildirdi.

  Robert F. Kennedy'in Eşi ve Toplumsal Aktivist Ethel Kennedy Hayatını Kaybetti

Hayvanlardan gelen sıra dışı grip suşları bazen insanlarda da bulunmaktadır. ABD’deki sağlık yetkilileri, Kaliforniya’daki bir süt işçisinin de dahil olduğu iki süt işçisinin enfekte olduğunu açıkladı ve ülkede 2024’te tespit edilen toplam vaka sayısını 16’ya çıkardı.

PETA’nın Başkan Yardımcısı Jason Baker, Associated Press’e gönderilen bir açıklamada "Vietnam’daki kuş gribi salgını sırasında My Quynh Safari ve Vuon Xoai Hayvanat Bahçesi’ndeki 47 kaplan, üç aslan ve bir panterin ölümleri trajiktir ve vahşi hayvanları insan elinde tutmanın risklerini ortaya koymaktadır" dedi.

"Bahse konu vahşi hayvanların sömürülmesi, başka bir pandemi olasılığını artırarak küresel insan sağlığını riske atar" diyen Baker, kuş gribinin dünya çapında yüzlerce ölüme neden olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun insanlar ile enfekte kuşlar arasındaki doğrudan temas sonucu meydana geldiğini belirtti.

Kaynak : foxnews

Keşfetmeye Devam Edin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Vietnam’da Kuş Gribi Kapan Düzlerce Hayvanat Bahçesi Kaplanı Ölüyor
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal