1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Elle Oy Sayımı Seçim Felaketine Yol Açabilir

Elle Oy Sayımı Seçim Felaketine Yol Açabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nye County’de Seçim Oyunları: Elle Oy Sayımı Tartışmaları Devam Ediyor

2022 yılında Nye County, Nevada’da yeni seçilen ilçe katipliği makamına oturan Mark Kampf, oy sayımını elle yapmaya kararlıydı. Eğer mahkemeler onun aleyhine karar verirse dava açmaktan çekinmeyecekti. Kampf, geçen başkanlık seçiminin Donald Trump’tan çalındığı yalanına bağlılığı içeren bir platformla kampanya yürüterek seçilmişti. Kampf’a göre, adil bir seçim yapabilmek, 2020’de kullanılan sürece güvenmemek anlamına geliyordu. Bu nedenle, makineler yerine Kampf, bir haftada 20.000 oyu elle sayacaktı.

Seçim gününden sonraki iki hafta süren mahkeme savaşları sonunda Kampf, yüzlerce gönüllüden oluşan ekibini başlatma iznini aldı. Bu gönüllüler çoğunlukla zamanı olan yaşlı sakinlerdi ve sonuçları hesaplamak için zorlu bir görevin üstesinden gelebilmek için zamanları vardı. İlk günde 2.500 oy saydılar. Ancak üç kişilik gruplar halinde çalışmalarına rağmen, hataların açıkça görülmesi nedeniyle oyların yaklaşık çeyreğinin ikinci kez okunması gerekti.

Sonunda, Kampf resmi sayımı tamamlamak için makineleri devreye soktu. Nye County’nin hatası, oldukça tutarlı bir şekilde gözlemlenen bir desenin sadece bir örneğidir: en küçük yerleşim yerleri dışında, elle sayım yapmak zor, yavaş, pahalı ve son derece güvenirliksizdir. Ve Kampf’ün yüzde 25’inin yanlış okunduğu sayımının doğru olması durumunda, aslında diğerlerinden daha iyi bir performans göstermiş oldu. Rice Üniversitesi’nden bir çalışma, elle sayımların sonuçları sadece %58 doğru tahmin edebildiğini tahmin etti. Araştırmalara göre makine tabanlı oy kullanımının hata oranı ise %1’in altındadır.

Ancak, bu seçim, 2020 Seçim Günü sonrasında gördüğümüz kaosa benzer bir duruma neden olursa, elle sayımın büyük bir suçlu olabileceği görülüyor. Uygulanan tüm kanıtlara rağmen, Georgia’nın en üst seçim kurulu, 8 milyondan fazla kayıtlı seçmenden oluşan bir eyalette her oyu elle sayma planı için ilerlemeye devam etmekte. Ancak beş kişilik kurul, seçim inkârcılarının baskısı altında kalmıştır. Bu yanlışsız adım, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Georgia Valisi Brian Kemp dahil olmak üzere hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi eleştirilere neden olmuştur.

  Texas Senato Yarışındaki Tek Tartışmada Ted Cruz ve Colin Allred Karşı Karşıya Kalıyor.

Bu nedenle, Demokratlar 30 Eylül’de potansiyel bir felaketi engellemek amacıyla dava açmıştır. Georgia’nın Cumhuriyetçi Seçim Komisyonu Başkanı bile seçim kurulunun kuralları dramatik bir şekilde değiştirmek için beklemeye çok geç kaldığını belirtmiştir.

Georgia’nın elle sayım planını sonlandırması durumunda, oyunun hileli olduğu teorilerini harekete geçirebilirken, uygulamada tutulması eyaletin seçimlere olan güvenine daha fazla zarar verebilir. Doğru olmayan oy makineleri hakkındaki sağcı komplo teorilerine rağmen ve kağıt ve mürekkep oy pusulalarına geri dönme isteğine rağmen, hile veya manipülasyonun tehlikeleri haklı çıkarılamaz. Gerçek dışı ve salt şüphecilik ile beslenen, Trump’ın 2020 seçimlerinin çalındığı inancı gerçekte hiçbir temele dayanmamaktadır.

Bu rahatsız edici gerçekler, her seviyede hükümetin eski günlere dönme talebini durdurmadı. Seçmenlere görmezden gelinmesi durumunda işlerinin riske girme farkındalığı ile, yasama organları ve seçilmiş yetkililer bu tavrı her ne kadar kısmen alaya alsalar da, makinelerin doğru sonuçları daha hızlı, daha ucuz ve daha doğru bir şekilde almak için yollar buldular.

Adaletli olmak gerekirse, elle saymanın hala küçük yönetim birimlerinde işe yaradığı bir gerçek. New Hampshire’da 114 kasaba hala elle sayıyor veya eyalet seçmenlerinin yaklaşık %10’u. Bu tarzın popüler olduğu küçük yerleşim yerlerinin tipik örneğini oluşturuyorlar: genellikle tek sandık bölgeleri. Ülke çapında, Amerikalıların büyük çoğunluğu, bu tür küçük çabaların pratik bir anlamı olmadığı yerlerde yaşamaktadır.

Ancak, çok sayıda soru ve yarış içeren oyların sayılmasına ihtiyaç duyulduğunda, durumu göz önünde bulundurun. Cobb County, Ga., 2020’de sadece başkanlık oylarının elle sayımını istedi. Yaklaşık 400.000 oyu incelemek için yüzlerce kişiye beş tam gün gerekti. Georgia şu anda ise her bir oy satırını – Beyaz Saray adayları, eyalet düzeyindeki yarışlar, vergilerle ilgili sorular, devlet vergi mahkemesi oluşturma, hatta yerel toprak ve su kurulu üyeleri kim olacak. Fulton County’de sadece bu yıl için örnek bir oy pusulası 50’den fazla yarış içeriyor. 2020’de burada yarım milyondan fazla oy kullanıldı. Eyalet genelinde, yaklaşık 5 milyon beklenen oy pusulası hakkında konuşuyoruz.

  Molly Duane, İkinci Trump Döneminin Kürtaj Hakkı İçin Ne Anlam Taşıyabileceğini 'Ciddiye Almamız Gerektiğini' Söylüyor

Brennan Center’ın Seçim ve Güvenlik Direktörü Gowri Ramachandran, "Böyle bir şeyi son dakikada uygulamak gerçekten korkunç bir fikir gibi görünüyor" diyor. "Bu konuda herhangi bir kimseye ne gibi fayda sağladığı konusunu gerçekten anlamak benim için çok zor."

Örneğin, Mohave County, Arizona’da görevliler, geçen yıl yalnızca 850 oy pusulasıyla deneme çalışması yaptıktan sonra bu yıl oyları elle sayma kararı almamıştır. Yedi kişilik bir ekip, işi tamamlamak için üç, sekiz saatlik günler harcadı ve hala 46 hata yaptı. Bu %5 hata oranı çoğu durumdan daha iyiydi, ancak makinelerin ürettiğinden dramatik bir şekilde daha fazlaydı ve tam bir seçim yılına genişletilmesi ekstra 1 milyon dolar ve 245 yeni çalışan dahil olmak üzere 1 milyon dolar daha maliyet getirecekti.

Shasta County, California, geçen yıl elle sayıya geçmeyi düşündüğünde, ilçe sekreteri milyonlarca dolarlık maliyeti hesapladı; bunlar arasında yalnızca yeni ekipmanlar için 1 milyon dolarlık masraf yer alıyor. Ancak ilçe bununla birlikte devam etmekte ve geçtiğimiz günlerde olan Shasta County’nin sayımının çok uzun sürmesi veya güvenilir bulunmaması durumunda gelecek ay felaket yaşanacağına dair yerel korkuları tetikledi.

Sosyal psikologlar, seçim uzmanları ve matematikçiler, makinenin oy pusulalarını sayma gibi tekrarlayan görevlerde insanlardan daha iyi olduğunu her zaman belirtmişlerdir. Makinelerin daha ucuz bir oranda sayma yapmalarının yanı sıra, daha hızlı çalıştıkları ve bu görevi daha iyi gerçekleştirdikleri bilinmektedir.

Nye County, Nev., 2022’de seçim başkanı Kampf, oyları makineyle saymaya başladıktan sonra gazetecilere sadece elle sayımın bir test ve bir güvence olduğunu söyledi. Bu yılki sayımın hazırlıklarına başladığında, başka bir seçenek üzerine karar verdi: Mart 31’de yürürlüğe girecek şekilde istifa etti.

Washington’da Önemli Olanlar Hakkında Bilgi Edinin. D.C. Brief Bültenine abone olun!

  Demokrasi ve Kıyamet: Eski Trump Danışmanları, Gizli Başkanlık Kriz Yetkileri Konusunda Uyarıyor

Kaynak : Time Gazetesi

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Elle Oy Sayımı Seçim Felaketine Yol Açabilir
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal