1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İsrail, Hizbullah’ın İnsansız Hava Araçlarıyla Karşı Karşıya: Zorlu ve Kaçınılmaz Bir Tehdit

İsrail, Hizbullah’ın İnsansız Hava Araçlarıyla Karşı Karşıya: Zorlu ve Kaçınılmaz Bir Tehdit

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tel Aviv, İsrail – Bir yıllık savaş döneminde İsrail’e yapılan en büyük saldırılardan biri, düzinelerce İran balistik füzesinden ya da Hamas ve Hezbollah tarafından tekrarlanan füze saldırılarından değil, tek bir drone’dan geldi.

İsrail’in çok katmanlı hava savunma sistemini atlatan patlayıcılarla yüklü bir insansız hava aracı, İsrail’in derinlerinde bir askeri eğitim kampındaki bir yemek salonuna çarptı. Saldırıda dört asker öldü, onlarca asker yaralandı.

Hezbollah’ın drone filosundaki en son başarı ve geçen yıl boyunca İsrail’e uzak bölgelerden gelen insansız hava araçlarını vurmak için verdiği mücadeleyi ışığa çıkardı.

Yıllar içinde İsrail, kısa menzilli roket ateşlemelere ve orta-uzun menzilli füzelerine karşı geniş bir koruma sağlayan hava savunma sistemini geliştirdi. Ancak uzmanlar, sistemin tamamen kusursuz olmadığını belirtiyor. Sistem, drone’ları birçok kez düşürdü, ancak birçok drone İsrail hava sahasına girdi ve savunmalarını atlatmayı başardı, bazı durumlarda da ölümcül sonuçlar doğurdu.

Drone, İsrail hava sahasını engelsiz olarak geçti

Pazar akşamı, Lübnan sınırından yaklaşık 65 kilometre (40 mil) uzaklıkta bir çok sayıda askeri personelin yemek yediği bir yemek salonuna drone’un çarptığı bir olayla ilgili raporlar ortaya çıktı. Kuzey İsrail’de hava saldırısı sirenlerinin çaldığı, askerlerin herhangi bir ön uyarı almadığı ve dronenun muhtemelen İsrail radarından düştüğü bildirildi.

Bir İsrail güvenlik yetkilisi, drone’un İsrail hava savunmalarını nasıl aştığını hala araştırdıklarını belirtti. İsrail hava sahasına ilk başta iki drone girdi, ancak biri vurulurken diğeri hedefine doğru devam etti.

  Hurikan Milton İçin Fırtına Dalgalanması Neden Kategorize Edilmeyecek?

Hezbollah, saldırının Lübnan’da İsrail saldırılarına karşılık verdiğini belirtirken, drone’un "İsrailli hava savunma radalarını algılanmadan geçebildiğini" ve hedefine ulaşabildiğini söyledi. İsrail hava savunmalarını, aynı anda düzinelerce füze ve drone filolarını başlatarak aştığını iddia etti.

Bu, sadece iki hafta içindeki ikinci ölümcül drone saldırısıydı. Bu ayın başlarında Irak’tan fırlatılan bir drone, İsrail medyasına göre iki İsrail askerini öldürdü ve yirmiye yakın kişiyi yaraladı. Cuma günü, büyük bir Yahudi tatilinde, bir Hezbollah dronu Orta İsrail’deki bir huzurevine çarparak zarara yol açtı.

Dronlar, gerçek bir tehdit haline geldiğini belirten Ran Kochav, İsrail’in eski hava savunma komutanı, "Son 10 günde altı ölüm yaşadık. Bu çok fazla" dedi.

Dronlar, roketlerden veya füzelerden daha zor tespit edilip izleniyor

Dronlar, uzaktan çalıştırılabilen insansız hava araçlarıdır. Dronlar, füzelerden ve roketlerden daha gizlice düşman topraklarına girebilir, gözetleme ve saldırı yapabilir. İsrail’in, casusluk görevlerini ve saldırıları gerçekleştirebilen güçlü bir insansız hava aracı envanteri bulunmaktadır.

Ancak, İsrail’in düşmanları, özellikle son bir yılda İsrail’i birkaç kez hazırlıksız bıraktı ve genellikle ölümcül sonuçlar doğurdu. Temmuz ayında Yemen’den fırlatılan bir drone, İsrail’in güney ucu olan 270 kilometre (160 mil) mesafeden Tel Aviv’a, şehir merkezine çarpıp bir kişiyi öldürmeden inerken hiçbir şekilde engellenmedi.

İsrail güvenlik yetkilisi, dronların tespit edilmesinin zor olmasının birkaç nedeni olduğunu söyledi: Dronlar yavaş uçarlar ve genellikle plastik bileşenler içerir, bu nedenle radar sistemlerinde füzeler ve füzelerden daha zayıf bir termal iz bırakırlar. Dronların izlenmesi de daha zordur. Dronlar dolambaçlı uçuş rotalarına sahip olabilir, herhangi bir yönden gelebilir, daha alçakta uçabilir ve – çünkü füzelerden çok daha küçüktür – kuşlarla karıştırılabilirler.

Yetkili, yemek salonu saldırısına ilişkin soruşturma devam ettiği için ismini vermek istememiştir.

  AI Güvenlik Saati'ni Başlattım. Varoluşsal Riskler Hakkında Bize Ne Söylüyor?

Kochav, İsrail’in yıllarını roketlere ve füzelere karşı korumayı geliştirmeye odakladığını belirtti ve dronların öncelikli bir konu olarak görülmediğini ekledi. Şu anda yaşanan çatışmada, İsrail’in dronları tespit edip engelleme yeteneğinin füzeler ve füzeler karşısındaki yetenekleri kadar başarılı olmadığını belirtti.

Hezbollah’ın drone programı İran’dan destek alıyor

Hezbollah, 2000 yılında İsrail’in güney Lübnan’dan geri çekilmesinden sonra İran yapımı dronları kullanmaya başladı ve 2004 yılında ilk kez bir keşif Mirsad drone’u İsrail hava sahasına gönderdi. Hezbollah’ın dron programının hala İran’dan önemli destek aldığına inanılıyor ve İHA’ların Lübnan’daki militan grubun uzmanları tarafından monte edildiği düşünülmektedir.

Drone’lar, The Alma Research and Education Center’ın araştırma direktörü Tal Beeri’ye göre Hezbollah için "İran ilhamlı, stratejik bir sistem" haline gelmiştir. Militan grubun, İsrail’i vurduğu Ekim 2023’ten beri yaklaşık 1500 keşif ve saldırı dronu fırlattığı rapor edilmektedir.

Beeri, sık sık sivil hedeflere saldıran saldırı dronlarının, 10 kilogram (22 pound) patlayıcı yük taşıyabildiğini ve yüzlerce kilometre uçabildiğini belirtti. Mayıs ayında, Hezbollah’ın ilk ve şu ana kadar tek seferde bir tanksavar füzesi ateşleyebilen bir drone kullandığı ve potansiyel olarak daha fazlasına sahip olabileceği söylendi.

Hezbollah, İsrail’in onları indirmek için tasarlanmış olan bataryalarını ve altyapısını hedef alan dronları kullanarak İsrail’in hava savunma yeteneklerini erozyona uğrattı. Bu yılın başlarında, Hezbollah, İsrail’in hava savunmasının bir parçası olan Sky Dew gözlem balonunu düşürmek için bir Ababil patlayıcı drone’u kullandığını belirtti.

İsrail, tehditlere karşı mücadele ettiğini söylüyor

Pazartesi günü, drone tarafından vurulan eğitim kampını ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırıdan ders almaya söz verdi ve İsrail’in drone tehdidine karşı çözümler geliştirmek için "önemli çabaları yoğunlaştırdığını" belirtti, ancak detay vermedi.

  Rafael Nadal, Gelecek Ayki Davis Cup Finals Sonrasında Tenisten Emekli Olacak!

Kochav, dronlara karşı mücadele etmek için değerlendirilebilecek yollar olduğunu söyledi. Akustik radarlarla dron motorunun sesini tespit etmek veya elektro-optikler aracılığıyla İsrail gözetlemenin onları daha iyi tanımasına olanak sağlamak gibi tespit yetenekleri genişletilebilir. Roketler, savaş uçakları ve helikopterler, tespit için kullanılabilir ve elektronik harp, drone’ları ele geçirme ve yönlendirme amacıyla kullanılabilir.

"Son yıllarda meşguldük … ve insansız hava araçları öncelikli bir konu değildi," diye ekledi. "Ne yazık ki sonuçlar pek iyi değil."

Kaynak : Time Gazetesi

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
İsrail, Hizbullah’ın İnsansız Hava Araçlarıyla Karşı Karşıya: Zorlu ve Kaçınılmaz Bir Tehdit
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal