Boş Plaka Sorgulaması Nasıl Yapılır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel plaka almak ya da var olan plakasını değiştirmek isteyenler 4 farklı şekilde boş plaka sorgulaması yapabilir. Bunlar;

  • Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Trafik Tescil Şube Müdürlükleri
  • SMS
  • Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi

EGM BOŞ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesine girerek aradığınız plakanın boşta olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Boş plaka sorgulama yapmak için bulunduğunuz ilin ismini aşağıda örnek olarak vermiş olduğumuz bağlantıdaki il isminin yerine yazabilirsiniz.

ankara.pol.tr/plaka-tahsis-islemleri

Örneğin Eskişehir’de yaşayan biri arama yapmak için yukarıdaki bağlantıda “ankara” yerine Türkçe karakter kullanmadan “eskisehir” yazmalıdır. Aynı şekilde Bursa’da yaşayan biri “bursa” yazarak plaka tahsis işlemlerini gerçekleştirebilir.

Bazı illerde henüz plaka sorgulama hizmeti devreye girmemiştir, bu nedenle online aramalar sonucunda “İnternet üzerinden verilen plaka tahsis hizmeti, yeni web sayfamızın entegrasyonu tamamlanıncaya kadar geçici bir süreyle hizmet dışıdır” şeklinde bir uyarı ile karşılaşabilirsiniz.

Bu durumda size en yakın Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidebilir ve kullanmak istediğiniz plakalarla ilgili bilgi alabilirsiniz.

SMS İLE BOŞ PLAKA SORGULAMA

 

 

Boş plaka sorgulamak için en kolay yöntemlerden biri kısa mesaj göndermektir. Bunun için yapmanız gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Eğer sorguladığınız plaka önceden alınmışsa telefonunuza plakaya ait tüm bilgiler gelecektir.

Ancak plaka boşta ise hiçbir mesaj gelmeyecektir. Bu durumda bu plaka için tahsis işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. SMS ile plaka sorgulama ücreti her arama için 11,25 TL olarak ücretlendirilir.

SBM BOŞ PLAKA SORGULAMA

  • sbm.org.tr adresine girin.
  • Üst menüden “Sorgulamalar” kısmına gelin.
  • “Sigortam 360” uygulamasına tıklayın.
  • Üye iseniz sisteme giriş yapın, üye değilseniz sisteme kayıt olun.
  • Gelen ekrana arama yapacağınız plakayı girin ve “Hemen Sorgula” butonuna basın.
  Renault Fiyat Listesi 2024 (Sıfır Renault Clio Fiyatı)

Plaka boşta ise arama sonucunda “aradığınız plaka kullanılmamaktadır” şeklinde bir mesaj gelecektir. SBM ile plaka sorgulama ücreti arama başına 11 TL olarak ücretlendirilmektedir.

E-DEVLET PLAKA SORGULAMA

2020’e kadar E-Devlet kapısı üzerinden boş plaka aramaları yapılabiliyordu, ancak kötü niyetli kişilerin yaptıkları işlemler neticesinde, bu hizmet E-Devlet üzerinden kaldırılmıştır. Bu nedenle artık E-Devlet yoluyla boş plaka tahsisi yapılamamaktadır.

Başkası için hiçbir önemi olmayan ancak sizin için çok önemli olan harf kombinasyonlarından oluşan plakaları kullanmak ya da özel plaka satın almak için bu plakanın kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeniz gerekir. Örneğin İstanbul’da yaşayan, ismi Ozan olan ve 1984 yılında doğan birisi “34 OZ 84” numaralı plakayı almak isteyebilir.

Bu durumda, yukarıda saydığımız yöntemlerden birini deneyerek bilgi sahibi olabilir. Ancak Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile 5664 SMS servisi ücretlidir.

Bu yüzden Ozan Bey, aradığı plakanın kullanıldığını öğrendiğinde kendisine uygun farklı aramalar yapmak isteyecektir. Her arama için ayrı ödeme yapmak yerine Trafik Tescil Müdürlüğü’ne giderek ya da arayarak daha rahat işlem yapabilir.

Sonuç olarak Trafik Tescil Müdürlüğü’nden, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin Sigortam 360 uygulamasından ya da 5664 SMS servisinden yapabilirsiniz. SBM ve SMS sorgulamaları ücretli olduğu için birden fazla plaka araması yapmak istediğinizde en pratik yöntem Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmek ya da telefonla aramaktır.

ÖZEL PLAKA NASIL ALINIR 2021?

Sıfır araç alımlarında özel plaka alma işlemleri çok daha kolaydır. Bunun sebebi, aracı aldığınız galerinin ya da bayinin, trafik müşavirliğinden sizin için özel plaka sorgulama işlemlerini yapmasıdır. Önceden özel plaka almak isteyenler adreslerinin kayıtlı olduğu il ya da ilçede bulunan trafik şubelerine gidip başvuru yapıyordu.

Yönetmelikte yapılan düzenlemelerle birlikte 1 Şubat 2019’dan itibaren özel plaka işlemleri için notere gitmeniz yeterlidir. Yapacağınız işlemler sırayla şu şekildedir;

  • Araç satışı ya da devir işlemi gerçekleşmeden önce Emniyet Genel Müdürlüğü Tescil Bürosu’na gitmeli ve talep ettiğiniz plakayı ayırtmalısınız.
  • Belirlenen yasal bağışı ödemelisiniz.
  • Noterdeki satış işlemlerinde, görevliye plaka değişikliği yapılacağını bildirmelisiniz.
  • Son olarak Şoförler Odası’na giderek plaka basımını yaptırabilir ve plakanızı alabilirsiniz.
  Chery büyüme hızıyla sektörü 12’ye katladı!

ÖZEL PLAKA FİYATLARI

Özel plaka ücretleri İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Noterde plaka değişim işlemleri sırasında yasal bağış olarak bu ücretin ödenmesi gerekir. Özel plaka fiyatları isim ve unvan bölümüne yazılacak harf kombinasyonuna, plaka zeminine ve plakanın talep edilme durumuna göre farklılık gösterir.

Kişiye özel plakalar genellikle 5 bin ile 15 bin TL arasındadır. Ancak bazı harf birleşimleri için çok yüksek fiyatlar istenebilir. Bu fiyatlar 250 bin TL’ye kadar çıkabilir.

PLAKA TAHSİSİ NASIL YAPILIR?

Sıfır araç alırken tüm işlemleri galeri sizin adınıza yapar ve boştaki plakalardan birini size verir. İkinci el araç alırken de aracı plakasıyla birlikte üstünüze alırsınız.  Ancak siz farklı bir plaka kullanmak istediğinizde istediğiniz plakayı tahsis etmeniz gerekir.

Yukarıda saydığımız yöntemlerden biriyle sorgulama yaptıktan sonra plaka tahsisi için öncelikle aracın tescil işlemlerinin tamamlanmış olması gerekir. Yapılacak işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Aracın tescil işlemleri tamamlanır. Bunun için Trafik Tescil bürolarından birine gidilir ve istenen belgeler teslim edilir.
  • Sicil kaydı bittikten sonra araç sahibi nerede ikamet ediyorsa oraya göre plaka tahsisi yapılır.

İNTERNETTEN PLAKA TAHSİSİ NASIL YAPILIR?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesine girilerek plaka tahsis edilebilir. Örneğin Eskişehir’de ikamet edenler Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gitmeden aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilir ve istedikleri plakayı ayırtabilirler.

onlineislemler.egm.gov.tr

Seçtiğiniz plakayı tıkladıktan sonra kimlik numaranızı, adınızı ve soyadınızı girerek plakayı ayırtabilirsiniz. Seçilen plakalar 1 gün süreyle ayrılır ve bu süre içinde aynı plakayı ayırtmak isteyen kişilere görünmezler. 24 saatin bitiminde eğer plaka için başvuru yapılmazsa aynı plakanın tekrar ayırtılması gerekir.

Bazı illerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü sayfalarında plaka tahsis işlemleri yapılamamaktadır. Bu durumda Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekir.

PLAKA TAHSİS ÜCRETLERİ

  Mercedes Fiyat Listesi 2024 (Yeni Mercedes Vito Fiyatı)

Sıfır araç alırken plaka için ek ücret ödenmesine gerek yoktur. Ancak ikinci el araç alımlarında özel plaka almak için plaka tahsis edilirken plaka değişim ücretinin ödenmesi gerekir.

Sonuç olarak sıfır ya da ikinci el araç alırken özel plaka almak isteyenler Trafik Tescil Şube Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ya da kısa mesaj yoluyla plaka sorgulaması yapabilirler.  

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Boş Plaka Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal