1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Dünya Ülkeleri Hamas’ın İsrail’e Yaptığı Saldırının Yıldönümünü Anıyor

Dünya Ülkeleri Hamas’ın İsrail’e Yaptığı Saldırının Yıldönümünü Anıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anma ve Törenler Dünya Çapında Yapıldı

BUDAPEŞTE, Macaristan — Dünya genelinde, 7 Ekim’de İsrail’e yapılan Hamas saldırısının üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle anma törenleri ve anma etkinlikleri düzenlendi. Dünya liderleri, antisemitizmin son bulması ve İsrail rehinelerinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Geçen yılın sürpriz hudut ötesi saldırısı, yaklaşık 1,200 kişinin ölümüne neden olarak İsrail’i büyük bir Yahudi tatilinde hazırlıksız yakaladı ve İsraillilerin güven duygusunu sarsarak, zaten Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle gergin olan birçok ülkenin Ortadoğu’da başka bir büyük çatışma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep oldu.

Çok sayıda Yahudi ve Müslüman topluluğuna ev sahipliği yapan Avrupa milletleri, Hamas saldırısı ve İsrail’in ardından başlayan mücadelesinin ardından hem antisemitizmi hem de İslam karşıtlığını bastırmaya çalıştı. Gazze’deki militanlara karşı yapılan savaş, embargolu kıyı bölgesinde 41,000’den fazla insanın ölümüne ve yaklaşık 1.9 milyon insanın yerinden edilmesine neden oldu.

Alman Şansölyelik Sarayı, Hamas tarafından alıkonulan yaklaşık 100 İsrailli rehine anısına sarı bir kurdele ile donatıldı; ki bunlardan birçoğunun öldüğü korkusuyla.

Saldırıda ölen ve kaçırılan kişilerin isimleri, Hamas’ın saldırısının bir yıl önce başladığı saat 5:29’da Almanya’nın Berlin kentindeki Brandenburg Kapısı önünde okundu.

Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Pazar günü yaptığı bir video mesajında, "İsrail’e karşı işlediği iğrenç saldırıyla, Hamas aynı anda Filistin halkına bir felaket yaşattı" dedi. Scholz, Gazze’de ateşkes ve Orta Doğu’da daha geniş bir çatışmadan kaçınmak için uluslararası çabanın vurgulanması gerekliliğine dikkat çekti.

  Molly Duane, İkinci Trump Döneminin Kürtaj Hakkı İçin Ne Anlam Taşıyabileceğini 'Ciddiye Almamız Gerektiğini' Söylüyor

Berlin’deki bir kilisede gerçekleşecek olan dinler arası bir törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından konuşma yapılması planlandı. Scholz ise Hamburg’daki bir sinagogda gerçekleşecek olan anma etkinliğine katılacaktı.

İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail’i güçlü bir şekilde desteklediğini ifade ederek, 7 Ekim anısını Roma’daki ana sinagoğu ziyaret ederek ve İsrail’in kendini savunma hakkını yeniden teyit ederek kutladı.

Meloni, Hamas saldırısından bu yana ortaya çıktığını söylediği "gizli ve yaygın antisemitizmi" kınadı ve özellikle İtalya’daki geçen hafta sonu gerçekleşen bazı Filistin yanlısı gösterileri ve bunlardan bazılarının şiddete dönüşmesini tırmandırdı.

İsrailli güçlerin Gazze’de ortaya çıkardığı yıkıma üzüntü duyduğunu belirten Meloni, İsrail’in sınırları içinde güvenli bir şekilde yaşama hakkına sahip olmakla birlikte uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini ve Gazze’deki Filistinlilerin "önce Hamas’ın onları insan kalkanı olarak kullandığı iğrençlikten, sonra da İsrail’in askeri operasyonlarından" ikinci kez mağdur olduklarını belirtti.

İtalya’nın G7’nin şu anki başkanı olması nedeniyle ülkenin "derhal ateşkes, İsrailli rehinelerin serbest bırakılması ve Birleşmiş Milletler kararlarının tam uygulanması yoluyla İsrail-Lübnan sınırının istikrarlaştırılmasına" devam edeceğini söyledi.

Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hamas saldırılarının birinci yıl dönümünü kutlamak için Pazartesi günü sosyal medyada bir mesaj yayınladı. "Acı, bir yıl önce olduğu gibi canlıdır. İsrail halkının acısı. Bizimki. Yaralı insanlığın acısı" dedi.

"Kurbanları, rehineleri veya yokluğun veya bekleyişin kırdığı yürekli ailelerin yanındayız" diyen Macron, "Fransa, tarihimizdeki Holokost’tan sonra yaşanan en kötü antisemitik katliam nedeniyle İsrail için yas tutuyor" diye ekledi.

Kaynak : foxnews

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

  Kanser Riskinizi Azaltmak İçin Tüketebileceğiniz 6 Besin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Dünya Ülkeleri Hamas’ın İsrail’e Yaptığı Saldırının Yıldönümünü Anıyor
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal