1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Diş Fırçanız ve Duş Başlığınızda Binlerce Virüs Yaşamaktadır

Diş Fırçanız ve Duş Başlığınızda Binlerce Virüs Yaşamaktadır

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Northwestern Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insanların her gün kullandığı iki şeyi inceledi: diş fırçası ve duş başlığı. Banyoda bulunan virüs türlerini belirlemeye odaklanan çalışmayı yürüten Northwestern’den Çevre Mühendisliği Yardımcı Profesörü Erica Hartmann, buldukları şeyin “oldukça şaşırtıcı” olduğunu söylüyor. En şaşırtıcı olan şey, daha önce hiçbir şeye benzemediğimizi belirleyemediğimizdi. Görünüşe göre çok az şey tanıyabilmiştik. Çalışmada bulunan inanılmaz derecede çeşitlilik, ne kadar az şey bildiğimizi ve ne kadar çok keşfetmek ve araştırmak gerektiğini vurguluyor.

Ancak diş fırçanızı atmadan veya duşunuzu parçalamadan önce akılda tutmanız gereken bir şey var. Hartmann ve ekibinin bulduğu virüslerin büyük çoğunluğu bakteriyofaj olarak adlandırılan özel türlerdi, yani neredeyse sadece bakteri hücrelerini ve insan hücrelerini enfekte etmeyen virüsler. Bilim insanları yıllardır fajların varlığından haberdar olsalar da, bu virüsleri daha detaylı olarak belirlemek ve incelemek için gereken araçları ancak son zamanlarda geliştirdiler.

Hartmann, sonuçlarını 9 Ekim’de Frontiers in Microbiomes dergisinde yayımlanan çalışmasına dayanarak şunları söylüyor: “Fojlar hakkında çok az şey biliyoruz. Onları anlamak ve mikrobiyolojide horizontlarımızı genişletmek başka yerlerde derin etkiler yaratabilir.”

Araştırıcılar, bilim insanları ve ilaç geliştiriciler zaten fajları ve bakterileri enfekte etme yeteneklerini kullanarak belirli bakterileri öldürebilecek bileşikleri daha iyi anlamak ve teslim etmek için faydalanıyorlar. Bu çabalar, bakterilerin hızla direnç geliştirebileceği antibiyotiklerle ilgili olmayan daha etkili antimikrobiyal seçeneklere yol açabilir.

Araştırma, insanların lavabolarını her sifonladıklarında havaya bakterilerin püskürtülüp diş fırçalarının potansiyel olarak kirlenip kirlenmediği konusunda endişelerini dile getirmelerinin ardından ilham aldığı bir önceki çalışmaya dayanıyor. Bu sefer, dikkatlerini virüslere çevirdiler ve faj evrenini buldular.

  İsrail, Hizbullah'ın İnsansız Hava Araçlarıyla Karşı Karşıya: Zorlu ve Kaçınılmaz Bir Tehdit

Fajların insan hücrelerini enfekte etmediği için, Hartmann şunları söylüyor: “Sonuçlarımızın hiçbir şeyi endişelendirmesi gereken bir sebep göremiyorum. Bu konuda endişelenecek hiçbir şey yok, bu yüzden endişe yüzünden diş fırçanızı atmaya gerek yok.”

Ancak bulgular, araştırılacak çok fazla faj evreni olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacıların bulduğu çeşitlilik, yeni tedavilerin temeli haline gelebilecek geniş bir faj yelpazesinin yolunu açıyor. Bulgular ayrıca mikropların insanlar üzerindeki etkilerinin, iyi ve kötü olanların aralığını anlamamızı genişletiyor. Hartmann şunları söylüyor: “Karşımızdaki mikropların tam olarak hangileri olduğunu ve ne zaman maruz kaldığımızı ya da bunların nasıl sağlık ya da refahımızı desteklediğini tam olarak bilmiyoruz. Ama genel olarak, çevremizdeki mikroplara korku yerine merak ve şüpheyle bakmak önemlidir. Tüm mikropların ne yaptıklarını ve nasıl yaptıklarını anlayabilirsek, diş fırçaları gibi şeylere nasıl bakacağımızı – ve sonuç olarak kendimize ve çevremize nasıl daha iyi bakacağımızı daha bilinçli olabiliriz.”

Kaynak : Time Gazetesi

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Diş Fırçanız ve Duş Başlığınızda Binlerce Virüs Yaşamaktadır
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal