1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Meteorologların Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaları Tahmin Etmek İçin Yapay Zekayı Nasıl Kullandıkları’yı yeni bir şekilde yazabilirsin. Önerim, "Meteorologlardan Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaların Tahmininde Yapay Zeka Kullanımı" başlığıdır. Bu başlık, konuyu vurgularken okuyucuları ilgilendirecektir.

Meteorologların Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaları Tahmin Etmek İçin Yapay Zekayı Nasıl Kullandıkları’yı yeni bir şekilde yazabilirsin. Önerim, "Meteorologlardan Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaların Tahmininde Yapay Zeka Kullanımı" başlığıdır. Bu başlık, konuyu vurgularken okuyucuları ilgilendirecektir.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hurricane Beryl, Texas Kıyılarını Etkiliyor

Çarşamba akşamı, Tropical Storm Hurricane Milton, 2024 yılında ABD anakarasına ulaşan beşinci kasırga olacak. Bu tarz fırtınalar giderek daha sık ve şiddetli hale gelirken, meteorologlar ve diğer bilim insanları, bu fırtınaları izlemek ve zararlarını azaltmak için yapay zekanın giderek merkezi bir rol oynamasına yardımcı oluyor.

Yıllardır, meteorologlar, rüzgar hızları, sıcaklık, nem ve diğer faktörlere dayalı karmaşık fırtına tahmin modelleri oluşturmuş ve uçaklar, batometreler ve uydu okumaları yoluyla kaydedilmiş verilere dayanmıştır. Ancak bu modellerin güncellenmiş tahminler üretmesi saatler alabilir.

Makine öğrenme modelleri ise, dünyanın atmosferi hakkında geniş bir bilgi birikiminden ve önceki fırtınaların nasıl geliştiği konusundaki verilerden beslenir. Desen tanıma konusunda uzmanlaşırlar, çoğu insanın birkaç saniyede anlayamayacağı trendleri ortaya çıkarırlar. Ve bu yıl, fırtınayla ilgili doğru tahminler sunmaya devam etmişlerdir, fırtınanın kıyıya vurması günler öncesinde saniyeler içinde üretilmiştir.

Houston merkezli meteorolog Matt Lanza, "Meteoroloji topluluğu, bazı durumlarda isteksizce, bazı durumlarda tamamen kabul ederek, AI modellenmesine yöneliyor" diyor. "Kasırgalar açısından, AI modellenmenin fizik tabanlı modellerle boy ölçüşebileceğini öğrendik, bu yüzden onu kullanmak zorundasınız."

Lanza, bu hafta, Milton’un muhtemelen Clearwater ve Sarasota, Florida arasında karaya çıkacağı konusunda farklı türde birçok model arasında bir fikir birliği olduğunu söylüyor. Lanza, AI modellenme’nin, "diğer modellenmelerden iyi 12 ila 18 saat önce olası bir sonucu yakaladığını" belirtiyor.

AI’nın Kasırgaları İzleme Doğruluğu

Bu yıl AI modellerinin, geleneksel modellerden önce bir kasırganın yolunu doğru bir şekilde tahmin ettiği ilk defa değil. Google AI şirketi Deepmind tarafından oluşturulan GraphCast, küresel hava durumu verilerini 40 yıl boyunca eğitilen bir AI programıyla, 2024 yılının ilk büyük Atlantik kasırgası Beryl’in Teksas’a değil, bir Avrupa modelinin Meksika’ya bir çıkış öngördüğü şekilde Teksas’a karayolu yapacağını doğru bir şekilde tahmin etti. Projenin arkasındaki ekip, bu yıl Britanya’nın en üst mühendislik ödülünü kazandı ve bir hakimin bunu "devrim niteliğinde bir ilerleme" olarak nitelendirdi.

  Trans Bireyler için İkinci Bir Trump Dönemi Ne Anlama Gelir?

Birkaç ay sonra, Avrupa AI modeli olan AIFS, Gulf Coast’a çarptığı sırada Francine’in yolunu başarıyla tahmin etti. Lanza, "Tutarlılık inanılmazdı" diyor. "En iyi performans sergileyen geleneksel modellerin bile bu kadar tutarlı olacağını düşünmüyorum." Lanza blogunda, modelin doğruluğunun ekibine kasırganın Teksas için büyük bir kaygı olmayacağından emin olma güveni verdiğini ve bu da yerdeki insanların plan yapmasına ve kaynakları daha uygun bir şekilde yönlendirmesine olanak tanıdığını yazdı.

Diğer önemli tahmin modelleri arasında NVIDIA tarafından geliştirilen FourCastNet ve Huawei’den Pangu-Hava, bulunmaktadır. Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) ise tahmin süreçlerine AI’yı entegre etmiştir ve NHC’nin Yardımcı Direktörü Jamie Rhome, bunu geçen yılın başarısının "bir direğinin" olarak nitelendirerek, "AI’nın sofistikeleşmesinin ve sürekli gelişmesinin kritik olduğunu, çünkü sadece tahmin yapmak için üç saatimiz olduğunu" ifade ederek NBC Miami’ye söyledi.

Başarısına rağmen, teknolojinin halen birçok aksaklığı bulunmaktadır. 2024’te bir çalışma, makine öğrenme modellerinin Avrupa’daki rüzgar fırtınası Ciarán’ın büyük ölçekli özelliklerinin etkili bir şekilde tahmin edilmesini sağladığını, ancak zararlı yüzey rüzgarlarını ve diğer garip yönleri kaydetmede başarısız olduğunu buldu. Lanza, AI modellerinin genellikle kasırgaların şiddetini küçümsemeye eğilimli olduğunu ve bazen yağmur miktarını ölçmede zorlandığını belirtiyor.

Bu hatalar nedeniyle Lanza, meteorologların AI tahminlerine yalnızca güvenmemelerinin hayati önem taşıdığını belirtiyor. "Biz bu şeylere tamamen kontrolü teslim etmiyoruz ve ‘bana bir tahmin yap ve ben sadece tekrarlayayım’ demiyoruz," diyor. "Hala size sunulan geniş çeşitli araçları incelemelisiniz."

Kasırga Dalgası Tahmin Etme

Florida Üniversitesi’nde AI bilimcisi Zhe Jiang, fırtına dalgalarının Florida kıyılarını nasıl etkileyeceği konusunda daha ayrıntılı doğruluk sorunlarından birini çözmeye çalışıyor: Jiang, kıyı modellendirmesi için AI’nın, yüksek kaliteli eğitim verilerinin eksikliği ve veriyle beslenen sinir ağlarının, suyun nasıl hareket edeceği veya yayılacağı gibi temel fiziksel prensiplerden habersiz olmaları nedeniyle küresel hava durumu tahmini yanında geride kaldığını belirtiyor.

  Kürtaj Tartışması, Gebelik Kaybı Üzerine Geciken Bir Konuşmayı Açabilir

Bu alanı ileri taşımak için Jiang ve deniz okyanografçılar da dahil olmak üzere meslektaşları, kıyı simülasyonlarına dayalı bir AI özdeşini eğitme üzerine çalışıyorlar. Ön sonuçlara göre, bu AI, önceki modellere göre 500 kat daha hızlı okyanus akıntıları için tahminler oluşturdu. Jiang yakında modeli fırtına dalgaları için eğitmeyi umuyor, bu da hayat kurtarabilir ve mal kaybını önleyebilir. "Mevcut tahminlerde bir tahmin yapmak saatler alabilir. Eğer zamanı saniyelere indirirsek, felaket yöneticileri daha fazla zaman ayırabilir ve olası hasar için daha iyi plan yapabilirler," diyor Jiang.

Ancak Jiang, basitçe genel amaçlı AI modellerini fırtına dalgalarını tahmin etmek için kullanmanın felaket sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. "Sinir ağları bazen çok güvenli ama yanıltıcı tahminlerde bulunurlar ve bu da yüksek riskli karar alma süreçlerinde ciddi sonuçlara yol açabilir," diyor.

Birçok başka araştırmacı da paralel projelere başlamış durumda. Miami Üniversitesi’nden bir araştırmacı, aktif fırtına sistemlerinin 3D replikalarını oluşturarak uçakların veri almak için içlerine uçmasına gerek kalmadan hava tahmini yapmayı umuyor. Başka bir şirket ise, enerji kesintilerinin nerede meydana geleceğini ve kaç kişinin etkilenebileceğini tahmin etme amacıyla makine öğrenmeyi kullanıyor.

Jiang, Milton gibi kasırgalarla yüzleşmenin işini daha da acil hale getirdiğini belirtiyor: "Milton gibi kasırgaların, benim evime yakın ciddi olaylar ve kıyı tehlikeleri var ve gerçekten teknolojileri daha hızlı geliştirmek için zamanla yarışıyoruz."

Kaynak : Time Gazetesi

İlginizi çekebilecek konular

  Yüksek Mahkeme, Nadir Bir İttifakla Desteklenen Oklahoma Hükümlüsünün Davasını İnceleyecek.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Meteorologların Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaları Tahmin Etmek İçin Yapay Zekayı Nasıl Kullandıkları’yı yeni bir şekilde yazabilirsin. Önerim, "Meteorologlardan Fırtına Milton ve Diğer Fırtınaların Tahmininde Yapay Zeka Kullanımı" başlığıdır. Bu başlık, konuyu vurgularken okuyucuları ilgilendirecektir.
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal