1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Endonezya’da Mülteci Olan 19 Yaşındaki Bir Gencin, Pharrell’in Yeni Filminde Animatör Olma Hikayesi

Endonezya’da Mülteci Olan 19 Yaşındaki Bir Gencin, Pharrell’in Yeni Filminde Animatör Olma Hikayesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

19 yaşındaki Amir Mahdi Qurbani, annesinin gençken ona hikayeler aldığını anlatıyor. Tahran’daki evlerinde beş veya altı çocuk için bilgisiz bir okulun tek öğretmeni olan annesi pek fazla para kazanamıyordu. Qurbani’nin en sevdiği hikaye, evrende istediği yere uçabilen ve keşfedilmemiş geniş galaksilerde maceralara atılan bir uzay kovboyunun serüvenlerini anlatıyordu. Şimdi ise Jakarta’da, ailesiyle birlikte bir mülteci ajansı tarafından sağlanan konutta yaşayan Qurbani, "O evrene keşif yapabiliyor, özgür olabiliyor ve her şeyi yapabiliyordu," diyor.

İran’dan neredeyse on yıl önce Endonezya’ya nasıl geldiklerini pek hatırlamıyor. "Sadece, endişeli bir hava ve nereye gittiğimizi emin olmama durumu ve bir sürü karanlık hatırlıyorum," diyor. Hatta anne ve babasının nereye gittiğinden bile emin değil (tarih ve coğrafya, Avustralya’ya gittiklerini düşündürse de). "Ailem her zaman şunu söylerdi ‘Senin için daha aydınlık bir gelecek bulmak istiyoruz, böylece gerçekten oraya ait olabileceksin ve o yeri evin olarak adlandırabileceksin.’” Geniş ailelerini ve sahip oldukları çoğu eşyayı geride bırakmak zorunda kalsalar da, küçük Lego parçalarından oluşan koleksiyonunu yanında götürdüğünü söylüyor. "Sadece favori oyuncaklarımdı ve onlarla birçok hikaye anlattım."

Ailenin çoğunlukla uluslararası mülteci kuruluşlarından aldığı parayla geçindiğini ve bu miktarın yaklaşık olarak 600 Avustralya doları (400 dolar) olduğunu söylüyor. Endonezya’da bir işverenle çalışamıyorlar ve okula gidemiyorlar, bu yüzden Qurbani’nin resmi eğitimi neredeyse 9 yaşındayken sona erdi. Aileleri bir adet ASUS dizüstü bilgisayar aldı ve Qurbani ile kardeşleri İngilizce öğreniyor ve animasyon becerileri kazanıyorlar.

Ancak genç Qurbani’nin hayal gücü ve Lego sevgisi, annesinden daha varlıklı bir yardımseveri kendine çekti: Hollywood. Qurbani, şarkıcı-yapımcı-tasarımcı Pharrell Williams’ın hayatını anlatan ve tamamen Lego parçalarıyla anlatılan yeni biyografik film olan Piece by Piece filminde yer alan onlarca animatörden biri. Film, Pharrell’ın Virginia Beach’te büyürken yaşadıklarını, okulda uyum sağlayamadığında müziğin ona projelerden çıkış yolu sunduğunu ve zorluklarının, alışılmadık düşünce süreçlerinin bile başarının yoluna dönüştüğünü anlatıyor.

  Rus silah tüccarı Viktor Bout, Brittney Griner karşılığında takas edilen, İran destekli Husiler'e silah satmak için plan yapıyor.

Qurbani, genelde kalabalık sahnelerde 400’den fazla karakter tasarladı ve filmde Pharrell’ın posterinde giydiği pikselleşen kamuflaj Louis Vuitton kıyafetinin Lego versiyonunu animasyonlaştırdı. Hem şaşırtıcı bir şekilde, Qurbani aynı zamanda bir Pharrell hayranı. "Şarkıları en sakin ve huzur verici olanlarıdır ve sadece tüm çalışmalarıma ilham verir," diyor. "İki favori şeyim, Lego ve Pharrell, bir araya geldi. Böyle bir şeyin gerçekleşebileceğini düşünmemiştim."

Hollywood ve Qurbani, bir video ihtiyacı olan insanları, endüstrideki bağlantıları olmayan genç sanatçılarla buluşturan bir platform olan Tongal aracılığıyla bir araya geldi. İlk kez yıllar önce Lego ile ilgili sayfalarda bulduğu Tongal şirketi, 2022’de Lego bir proje için karakter animatörleri aradığını duyurduğunda Qurbani heyecanla fikirlerini, portföyünü ve bazı 3D dijital modellerini sundu. Birkaç gün içinde, ailesine söylemek izin verilse de sır olarak tutulması gereken bir iş teklifi aldı. "Böyle bir şeyin duyumunu almak ne kadar heyecanlı olduğumuzu anlatamam," diyor. Tongal aracılığıyla zaten WarnerMedia için birkaç iş yapmıştı, ancak Piece by Piece, ilk sinema filmi yapımcısıyla işbirliği içinde üretilen ve ilk sinema filmiydi.

Qurbani, Pharrell’ın engelleri aşmaya olan kararlılığından ilham aldığını söylüyor. Çok kuşaklı mülteciler olarak, Qurbaniler birçok zorlukla karşı karşıya kaldı. Amir’in dedesi, Hazara biri olarak, Şii Müslümanların hakları azalırken Afganistan’dan İran’a sürülmüştü. Ebeveynleri ve kardeşleri İran’da doğmuş olsa da, vatandaş olarak tanınmamışlardı ve bunu elde etmek veya çalışma izni almak için bir yol bulamadılar. Annesi, küçük ev okulunda mülteci çocukları öğretirken ve babası kendi kendine elektrikçilik yaparak, yeterince para biriktirip kendilerini yardım etmeleri için kaçakçılara ödeme yapana kadar çalıştı. Birçok mülteci gibi, Endonezya’ya kadar ilerleyebilseler de daha fazlasını yapamadılar. Hiçbir paraları olmadığı ve başka bir ülkeden sığınma teklifi almadıkları için Jakarta’da sıkışıp kalmışlar.

  Rafael Nadal'ın Emekli Olması Sporda Büyük Bir Boşluk Yaratacak

Qurbani sabahları (yakındaki bir parkta kısa bir koşudan sonra) mümkün olduğunca en iyi şekilde eğitimini ilerletmeye çalışırken, öğleden sonraları gereken herhangi bir işi yapmaya çalışıyor ve akşam yemeğinden sonra ailesiyle internet üzerinden ücretsiz bulabildikleri filmleri izlemek için bilgisayarın etrafında toplanıyor. "Eğer yeterince para biriktirebilirsek bir televizyon alırız," diyor. Şimdilik, Qurbani’nin kazandığı her ekstra parayı harcadığı en güçlü bilgisayara, MacBook Air’e harcadı ve tüm animasyonlarını burada oluşturuyor.

Pharrell projesi için farklı dönemlerden karakterler dizisi verildi ve "Örneğin, 1960’lardan bir Florida plaj partisi için bir kıyafet bulmam istendi," diyor. "Sonra sahne için 10 karakter yapımı bana verildi. Referansları çevrimiçi bulmak biraz zor olsa da, elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım ve kendi karakterlerimi oluşturdum." Önce onları bir çizim defterine çizdi, ardından bilgisayarda 3D versiyon olarak tekrar çizdi. Bazı karakterleri ayrıca film için bir karakter oluşturma tanıtım oyununda kullanıldı.

Qurbani, çökmekten kaçınmanın zor olduğunu itiraf ediyor. “Limanda olduğumuz için, umutsuzluğa kapıldığımız birçok zaman var,” diyor, duygusal bir şekilde. "Burada sıkışıp kaldık ve başka bir yere gidemiyoruz. Normal bir insan gibi yaşama hakkına sahip değilsiniz, bu yüzden çoğu zaman umutsuz hissedersiniz."

Ancak en azından şimdilik, müziğin Pharrell için eğitimi çok iyi gitmese de bir yol sunduğu gibi, animasyon Qurbani için en azından bir rüyasını gerçekleştirmenin bir yolu olmuştur: dünyanın görebileceği bir şey oluşturmak. Gözlerini siliyor ve iyimserliğini geri kazanıyor. "Ailem bir noktada bir yere gideceğimi söylüyor," diyor. "Bir yere gideceksin. Nerede evin olarak adlandırabileceğin ve vatandaş olabileceğin bir yer bulacaksın." Ve şimdi sonunda, bir şeylerin işaretlerini görebiliyor. "Şimdi umutluyum ki becerilerim ve yaratıcılığım, bir daha iyi bir hayat kurmama ve ailem için bir şeyler yapmama yardımcı olabilir," diyor. Henüz bir uzay kovboyu olmayabilir, ama fırlatma rampasına ulaştı.

  Bir Fotoğrafçının Gözünden Kasırga Helene'nin Yıkımı

Kaynak : Time Gazetesi

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Endonezya’da Mülteci Olan 19 Yaşındaki Bir Gencin, Pharrell’in Yeni Filminde Animatör Olma Hikayesi
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal