1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Kasırgaların Komplo Teorileri Olmadığına Dair Gerçekler

Kasırgaların Komplo Teorileri Olmadığına Dair Gerçekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hurikan Milton Florida’yı Vurdu ve Milyonlarca Kişiyi Elektriksiz Bıraktı

Florida, ABD’de etkili olan Hurikan Milton, milyonlarca kişiyi elektriksiz bırakarak büyük hasara neden oldu. Politik amaçlar doğrultusunda uydurulan Hurikan Helene ve Milton hakkında U.S. Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve destekçileri tarafından yayılan yanlış bilgilerin, Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı’nın (FEMA) yanıtlamak zorunda kaldığı sahte suçlamaları boşa çıkarmak için tek bir FEMA personelinin alınması, kurtarma çabalarını yönetme yeteneğini zayıflatıyor. Politikacıların seçilme amacıyla her şeyi söylemeye veya yapmaya hazır olduklarını ve yalanlarının sonucunda halklarını zarara sokabileceğini biliyoruz.

İklim Değişikliği ve Tehlikeler

Politikacılar Kuzey Carolina’da anti-Cumhuriyetçi önyargılar ve FEMA paranın nasıl ve nerede kullanıldığı hakkında tuhaf iddialar uydururken, Helene ve Milton’un yolundaki insanlar daha büyük bir muhasebe ile karşı karşıya kaldılar. Fosil yakıt kirliliği tarafından büyük ölçüde büyütülen süper fırtınaların, tek seferlik bir felaket olmadığını gözlemliyoruz. Aslında, büyük fırtınaların çok yakın bir gelecekte daha büyük ve daha sık meydana gelmesi öngörülüyor.

İklim Krizi ve Gerçekler

Amerikalılar, iklim krizinin jeofiziksel yansımalarının gerçek olduğuna inanamaz halde olabilirler; ancak bilim bize şunu söylüyor: Geçen yedi yılda, ABD anakarasına 50 yıldan fazlasından daha fazla sayıda Kategori 4 ve 5 fırtına isabet etti. 1970’lerden bu yana, bir fırtınanın Kategori 3 ya da daha yüksek bir kategoriye dönüşme olasılığı, on yılda yaklaşık olarak %8 arttı. En az 190 mil/saat hızında rüzgarlara sahip yeni bir tür "ultra yoğun" Kategori 5 fırtınaların sayısının 2100 yılına kadar %20 artması bekleniyor.

  SpaceX, Dev Starship Roketini Fırlatıyor ve Bu Kez Mekanik Kollar İle İnişte Yakalıyor

Okyanus ve Isınma Etkisi

İnsanların oluşturduğu ısıların %90’ı okyanuslar tarafından emilmekte ve bir fırtına altındaki okyanus ısıları bir yangına benzin döküyormuş gibi davranarak konvektif bir patlamaya, daha güçlü rüzgarlara, daha büyük fırtına dalgalanmalarına, daha fazla yağışa ve daha fazla kasırgaya neden oluyor. Eğer bir fırtına bir deniz ısısı dalgası üzerinden geçerse, fırtına büyümesi hemen meydana gelir.

Yakın gelecekte, tropikal siklonlar daha uzun sürecek ve bazıları daha yavaş hareket edecek, bu da zararı çoğaltacak. Kuzey Atlantik tropikal siklon oluşum bölgesinin olası batı göçü, bu yüzyılın ilerleyen zamanlarında ABD Doğu Sahili boyunca daha fazla karaya çıkışa neden olabilir.

Sonuç ve Etkiler

ABD anakarasında, Teksas’tan Maine’e kadar 60 milyon sahil sakinini, on iki büyük sahil şehrini, binlerce sahil kasabasını, ülkenin yarısından fazlasının petrol işletme sektörünü ve otoyolları, havaalanlarını, trenleri ve dış ticaretin %90’ını taşıyan liman endüstrisi gibi önemli altyapıyı riske atan bir durum söz konusu. Hurricane Helene için tahmini maliyetler 250 milyar doları aşmış durumda. Milton’un zararının ise sigortacılara 60 milyar dolara mal olması bekleniyor.

İlave olarak, fazla ısı, atmosferde ve okyanuslarda tüm hava olaylarını kuvvetlendiriyor. 2023 yılı, Amerika Birleşik Devletleri’nde daha önce hiç olmadığı kadar fazla milyar dolarlık hava felaketi gördü; rekor sıcaklık, yağışlar ve tarihi bir şekilde 1,197 tane kasırga ülkeyi yırttı geçti. İklim değişikliği tarafından daha fazla ıslanıp kuvvetlendirilen atmosferik ırmakların oluşturduğu Kaliforniya’ya 30 trilyon galon su boşaltımını ekleyen felaketler arka arkaya gerçekleşti.

Gerçekler ve İklim Değişikliği

Hükümet fonlaması, felaket yardımı ve hava durumu hakkındaki yalanlar, gerçekleri söylememenin sadece bir örneğidir. Bu yanlışların altında, kolektif eylemlerimizin sonuçları hakkında kendimize anlattığımız yanlışlar yatmaktadır. Yetişkin hayatınızın her günü benzinli bir kamyonetle işe gidip geldiğinizi ve iklimin aynı kalmasını beklememenizi sağlayamazsınız. Evimi ısıtmak için fuel oil yakamam ya da bir kömürle çalışan bir elektrik santralinden elektrik kullanmam ve sıcak dalgalarının, sellerin, kasırgaların, tornado ve orman yangınlarının bir gün sona ereceğine inanamazsınız.

  Kaçırmak İstemeyeceğiniz Ekim Ayının Nadir Görülen Kuyruklu Yıldız Gözlemi. Gözlemlemek İçin Nasıl ve Ne Zaman Bakmalısınız?

Sonuç Olarak
İklimi biz yönetiyoruz. Zaten dünyayı ısıttık. Hurikanları düşünülemez bir güçle donattık. Bilim ve dayanışma ile bunu azaltabiliriz. Ancak önce şu gerçeği söylemek gerekiyor: Hurikanlar komplo değildir. İklim değişikliği denklemdeki en önemli faktör olduğumuzu kabul etmeliyiz. Ancak o zaman iklim istikrarını ve dünyamıza biraz akıl sağlığını geri kazanabiliriz.

Kaynak : Time Gazetesi

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Kasırgaların Komplo Teorileri Olmadığına Dair Gerçekler
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal