1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Milton ayrılmış olsa da en az sekiz kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi hala elektriksiz kaldı.

Milton ayrılmış olsa da en az sekiz kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi hala elektriksiz kaldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Florida’nın kıyı topluluklarını vuran Kasırga Milton’un ardından Perşembe günü kurtarma ekipleri, sokakları çamur dolan, evleri parçalara ayıran ve ölümcül tornado saldırısına yol açan kasırganın enkazından Florida sakinlerini kurtardı. En az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Hurricane Helene’in yarattığı felaketten sadece iki hafta sonra gelen sistem, 3 milyondan fazla müşterinin elektriğini keserken, set adaları sular altında bıraktı, bir beyzbol stadyumunun çatısını söktü ve bir inşaat vincini devirdi.

En dramatik kurtarmalar arasında Hillsborough İlçesi polis memurlarının bir çit parçası üzerinde yüzen 14 yaşındaki bir çocuğu bulması ve bir botla kurtarması bulunmaktaydı. Körfez’de balıkçılık teknesi kasırga nedeniyle suların kabardığı yerde mahsur kalan birini buz dolu bir leğene sarılmış şekilde bırakmışken bir Sahil Güvenlik helikopteri ekibi tarafından kurtarıldı. Ajans, adamın denizdeki gecesinde, 75 ila 90 mil/saat (121 ila 145 km/saat) rüzgarlara ve 7,6 metre yüksekliğindeki dalgalara dayandığını tahmin etti.

Sahil Güvenlik Yüzbaşı Dana Grady, "Bu adam en deneyimli denizci için bile bir kabus senaryosunda hayatta kaldı" dedi.

Yıkıma rağmen, birçok insan Milton’un daha kötü olmadığı için rahatladı. Kasırga Tampa’ya doğrudan çarpmadı ve bilim insanlarının korktuğu ölümcül fırtına seli gerçekleşmedi.

Fırtına son saatlerde güneye dönerek Çarşamba akşamı Siesta Key’de, Tampa’nın yaklaşık 112 kilometre güneyinde Kategori 3 bir kasırga olarak karaya çıktı. Hasar yaygındı ve su seviyeleri günler boyunca yükselebilir, ancak Vali Ron DeSantis, "en kötü senaryo olmadığını" söyledi.

Vali, Sarasota’daki bir brifingde, "Birkaç hafta içinde iki kasırga ile karşı karşıya kalıyorsunuz – kolay değil, ama bu eyalet genelinde çok fazla direnç gördüm," dedi. "Bu bölgenin çok hızlı toparlanacağından çok eminim."

  Florida'ya Kategori 3 Fırtına Olarak Ulaşan Kasırga Milton olarak yeniden adlandırılabilir.

Hillsborough, Pinellas, Sarasota ve Lee ilçelerindeki yetkililer, insanların evde kalmalarını, devrilen elektrik telleri, yollara düşen ağaçlar, kapalı köprüler ve sel tehlikesi konusunda uyardı.

Milton’un zarar verdiği düzinelerce tornado arasında, Homes near Fort Pierce’daki Spanish Lakes Country Club’de beş kişi öldü ve kökleri çıkarılan ağaç dallarının altında ölü bir kadın bulundu.

Volusia İlçesi’nde, yetkililer, Ormond Beach’te 79 yaşındaki bir kadın ve Port Orange’da 54 yaşındaki bir kadının ağaçların evlere devrilmesi sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.

Beyaz Saray’da bir brifingde konuşan İç Güvenlik Sekreteri Alejandro Mayorkas, kasırgalardan kaynaklanan en az 10 ölüm raporları olduğunu ancak bu rakamın kesin olmadığını belirtti.

En az 340 kişinin ve 49 evcil hayvanın kurtarma çalışmaları sonucunda kurtarıldığını söyleyen DeSantis, Perşembe öğleden sonra açıklama yaptı.

Tampa’nın güneyinde, Natasha Ducre ve eşi Terry, kasırganın Palmetto’daki beton blok evlerinin saçaklarını söktüğü bir günde hayatta kalmalarının şanslı olduklarını hissettiler. Üç çocuk ve iki torunlarıyla birlikte kasırganın etkisiyle evin tavandaki yalıtımı asılı dururken amaçsızca geçirdikleri bir geceyi bir barakada geçirdiler.

"Gittikten sonra geri döndük çatının parçalarının karşı sokakta yırtılmış, yalıtımın çatı kirişlerinden sarktığını ve eşyalarının sırılsıklam olduğunu gördük."

"Çok fazlamız yoktu ama o bizimdi. Sahip olduğumuz küçük şey gitti."

En kötü fırtına selinin Sarasota İlçesi’nde olduğu görüldü, burada 2,5 ila 3 metre arasında bir su baskını yaşandı. Hortumlar kadar 45 santimetre yağmur dağdıran fırtına bazı bölgelerde.

Hillsborough, Pinellas, Sarasota ve Lee ilçelerindeki hasarlı Florida yetkilileri, insanların evde kalmalarını, devrilen elektrik telleri, yollarda ağaçlar, kapalı köprüler ve sel baskınları konusunda uyardı.

Fort Myers’ın hemen açığında yer alan küçük engel adası Matlacha’ya çarpan bir hortumun yanı sıra turizm köyü de büyük hasarlarla karşı karşıya kaldı. 90 yaşındaki Tom Reynolds, kasırga tarafından sürüklenen 1.2 metre çamur ve suyu süpürdü ve bir hortum tarafından koparılan alüminyum sacları topladı ve aynı zamanda yola bir araba aldı ve yolun karşısına attı.

  Diş Fırçanız ve Duş Başlığınızda Binlerce Virüs Yaşamaktadır

Ada üzerinde başka bir yerde, bir ev sokaktan karşıya üflenirken bazı yapılar alev aldı. Reynolds, 30 yıl önce inşa ettiği evini onarmayı planladığını söyledi.

"What else am I going to do?"

Aksine, Anna Maria Adası’ndaki şehir çalışanları, Helene’nin binaları harap ettiği ve 1,8 metreye kadar kum yığını oluşturduğu yerlerde sularda yürümemenin minnettarlığını yaşadılar.

Helene Batı Florida’daki sokakları ve evleri su bastı ve Güney’de en az 230 kişinin ölümüne neden oldu. Kıyı boyunca birçok yerde, belediyeler Milton’un rüzgarları ve fırtına selinin etkilenebileceği alanları temizlemek ve düzenlemek için hızla harekete geçtiler.

Eyaletin büyük bir kısmında enerji kesildi. poweroutage.us tarafından takip edilen verilere göre, 3,4 milyon ev ve işyeri elektriksiz kaldı.

St. Petersburg’daki Tampa Bay Rays beyzbol takımının ev sahibi olduğu Tropicana Field’ın çatısını yıkıcı rüzgarlar parçaladı. Enkaza saha yayıldı.

Yaklaşık 80.000 kişi baraj sığınaklarında geceyi geçirirken, birçok kişi de yetkililer zorunlu tahliye emri verdiğinde kaçtı.

Punta Gorda’da, Peace Nehri’nden gelen 3 metrelik bir gelgit, tarihi bölgeye sıçradı, evleri ve altı tekneyi bir nehir kenarı sokağa bıraktı. Kent Baldwin isimli bir kişi 38 fitlik teknesini tamir etmek için 100.000 dolardan vazgeçmeyi düşündüğünü söyledi. Punta Gorda’da meydana gelen olaylardan sigorta alamadığı için kararını veremedi.

Yarım blok uzaktaki, bilgi teknolojileri çalışanları Kent ve Cathy Taylor ve oğulları, Temmuz ayında satın aldıkları, onarılması gereken serbest bir sunta panelini otomobille evlerinin alt katından çıkarmak için SUV’lerini kullanıyorlardı. Alt seviye tahrip oldu, ancak üst katlar hala yapı olarak sağlamdı.

"Yine de güzel olacak, sadece hafif bir hasar aldı," dedi Cathy Taylor.

Perşembe öğleden sonra Milton, Atlantic Okyanusu’na doğru 120 km/saat’lik (75 mph) rüzgarlarla bir yarı tropikal siklon olarak ilerliyordu – zoraki kasırga gücünde.

  Neden Bugün Besleyici Bir Barbunya Salatası Tüketmelisiniz

Perşembe sabahı Anna Maria Adası’na geçerken ana karadan geçen Polis Şefi John Cosby, neredeyse tüm yerleşimcilerin tahliye edildiğini söyleyerek bir oh çekti. Herhangi bir yaralanma veya ölüm olmamıştı ve tahmin edilen fırtına seli hiç gerçekleşmedi. Polis departmanının sular altında kalacağını korkarken, kuru kaldığı ortaya çıktı.

"Gerillik alanda geri dönecek bir yer olması güzel," dedi.

Kaynak: Time

Kaynak : Time Gazetesi

Keşfetmeye Devam Edin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Milton ayrılmış olsa da en az sekiz kişi hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi hala elektriksiz kaldı.
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal