1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. "ABD’de Sıtma Vakaları Artıyor"

"ABD’de Sıtma Vakaları Artıyor"

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikalılarda Artan Keneyle Bulaşan Hastalık Vakaları Endişe Yaratıyor

Amerika’da kene ısırıklarına bağlı hastalıkların artışı endişe verici boyutlara ulaşıyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre kene ısırıkları en az 15 farklı hastalığa neden olabiliyor. Bunlar arasında Lyme hastalığı, Powassan virüsü, Rocky Mountain benekli ateşi ve Heartland virüsü gibi hastalıklar bulunuyor.

Özellikle dikkat çeken hastalıklardan biri de babesiosis olarak biliniyor. Bu hastalık, kene tarafından bulaşılan bir parazit nedeniyle oluşuyor ve bazen "Amerikan sıtması" olarak da adlandırılıyor. Malaria gibi, kırmızı kan hücrelerini enfekte eden bu hastalık baş ağrısı, ateş, titreme, bulantı, kusma, değişmiş zihinsel durum, anemi, düşük kan basıncı, solunum sıkıntısı gibi belirtilere neden olabiliyor.

Penn State Health Milton S. Hershey Tıp Merkezi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Paddy Ssentongo ve meslektaşları tarafından yapılan bir çalışmada Amerikalıların babesiosis hastalığına daha sık yakalandığı ortaya çıktı. 2015-2022 yılları arasında 3,500’den fazla Amerikalının incelendiği araştırmada, hastalığın hızla yayıldığı görüldü. Yapılan araştırmalara göre, son yedi yılda babesiosis vakaları yılda ortalama %9 arttı ve bu artışın temel nedeni, babesiosis taşıyıcısı olan siyah bacaklı kenenin yaşam alanının genişlemesiyle ilişkilendiriliyor. Özellikle Kuzeydoğu’da durum endişe verici; Maine’de 2011-2019 yılları arasında %1,422, Vermont’ta ise aynı dönemde %1,602 oranında babesiosis vakalarında artış yaşandığı belirlendi.

Kenenin yeni yaşam alanlarına ulaşmasının ardında başlıca konakçılarından biri olan beyaz kuyruklu geyiklerin rolü bulunuyor. Geyikler, sıcaklık artışı ve azalan kar örtüsü nedeniyle kendi yaşam alanlarını genişletiyorlar ve kene taşıyıcıları olabiliyorlar.

Kene ısırıklarının yanı sıra bulaştırdıkları patojen mikroorganizmalar da endişe verici boyutlara ulaşıyor. Kene, fareler ve diğer küçük memelilerden beslenerek hastalık taşıyabiliyor; eğer bu konakçılar Lyme hastalığı, babesiosis veya diğer enfeksiyon etkenleri taşıyorsa, parazit de bu enfeksiyonları alıp ısırılan insanlara bulaştırabiliyor.

  TIME100 Next Gala 2024'ün Konuşmalardan Öne Çıkan Detayları

Çalışmaya dahil edilen kişilerin %42’sinin birden fazla kene kaynaklı hastalığa sahip olduğu belirlenirken bu hastalardan %41’inin Lyme hastalığı, %3,7’sinin ehrlichiosis ve %0,3’ünün de anaplasmosis hastalığı taşıdığı ortaya çıktı.

Çalışmada aynı anda birden fazla enfeksiyon taşıyan kişilerin, sadece babesiosis hastalığına yakalananlardan daha iyi sonuçlar aldığı gözlendi. Bu noktada, babesiosis tedavisinde genellikle çift doz antibiyotik olan azitromisin ve atovaquone kullanılırken, diğer hastalıkların tedavisinde ise farklı bir antibiyotik olan doksisiklin tercih ediliyor. Bu durum, hangi antibiyotiğin babesia parazitine karşı etkili olduğu konusunda daha fazla araştırma gerektirdiği görüşünü ortaya çıkarıyor.

Sonuç olarak, keneyle bulaşan hastalıklardan korunmanın en iyi yolu, bu hastalıklara bulaşmamaktır. Uzun kollu gömlek ve pantolon giymek, pantolon paçalarını çoraplara sokmak, böcek kovucu kullanmak, dışarıdan geldikten sonra duş almak ve vücudu kene açısından kontrol etmek, kene kaynaklı enfeksiyonları önlemede etkili yöntemler olarak önerilmektedir.

Kaynak : Time Gazetesi

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
"ABD’de Sıtma Vakaları Artıyor"
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal