1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Vinegarın Sağlığımız İçin Olan Faydaları

Vinegarın Sağlığımız İçin Olan Faydaları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sirkedeki Vinegar Ürünleri Çeşitleniyor

Son zamanlarda süpermarketinizde daha fazla sirke çeşidi olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Balsamik ve elma sirkesi, condiment rafının veteranları olabilir, ancak hindistan cevizi, şampanya, nar ve ahududu gibi yeni komşular, raflara yerleşiyor.

Bu durumun nedenlerinden biri muhtemelen son araştırmaların gösterdiği gibi, günlük tüketilen küçük miktarlarda sirkenin sağlığınızı önemli şekilde destekleyebileceği gerçeğidir. Ancak hangi sirkelerin sağlığı desteklediği, ayrıca yemeklerinize biraz lezzet katacak şekilde bilimsel olarak kanıtlanmıştır?

Vücuda Uzun Süreli Bir Tonik

Yaklaşık 7.000 yıl önce Babililer ilk sirkeyi ürettiklerinden beri dünyanın çeşitli kültürleri sirkeyi tıbbi amaçlarla kullanmıştır. Hipokrat, eski Yunanlıların solunum sıkıntılarını tedavi etmek için elma sirkesini bal ile karıştırdı. Ortaçağ Avrupalıları, veba karşısında koruyucu olduğuna inanırken, Çinliler ise ağrıyı tedavi etmek için pirinç sirkesi kullandılar.

Sirkeyi Özel Yapan Nedir?

Sirkenin sağlık faydalarını açıklayabilecek belirleyici bir bileşen şu olabilir: asetik asit. Yutulduktan sonra asetik asit asetata dönüşür. Bu da sindirim, metabolizma ve enerji üretimi için faydalı bir yağ asididir.

Her türlü sirke bir şekilde şekerden, yahut karbonhidrattan başlar –örneğin elma sirkesi yapımında kullanılan elmalar veya kırmızı şarap sirkesi yapımında kullanılan üzümler gibi. Karbonhidrat sıvı formuna dönüştürülür ve mayalar tarafından alkole daha sonra asetik aside fermente edilir. Bu işlem sirkeye diğer yiyeceklere kıyasla önemli miktarda asetik asit kazandırır.

FDA, ABD’de satılan tüm sirkelerin en az %4 asetik asit içermesini şart koşar. Bazı sirkeler, özellikle balsamik sirke, bitkilerdeki hücresel hasardan, iltihaptan ve enfeksiyondan koruyan polifenoller bakımından da yüksek olma eğilimindedir.

  Politik Yanlış Bilgilere Nasıl Tepki Gösterilir?

Elma Sirkesi

En çok araştırılan tür elma sirkesi veya ACV’dir. Çalışmalar, yemeklerden önce ya da sırasında biraz ACV tüketmenin kan şekeri, özellikle yemekten hemen sonra ölçülen glukozu azaltabileceğini gösteriyor ve düzenli kullanımıyla birlikte, birkaç ay boyunca kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini ortaya koymaktadır. Bu etkiler, kan şekeri seviyelerini yükseltebilecek yüksek karbonhidratlı yiyeceklerle belirginleşir. Johnston’a göre "Açık ki, nişasta içeren bir öğünle sirke içmek, kan dolaşımındaki glukoz miktarını azaltacaktır."

Kaynak : Time Gazetesi

Daha Fazlasını Keşfedin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Vinegarın Sağlığımız İçin Olan Faydaları
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal