1. Haberler
  2. Yapay Zeka Haberleri
  3. Çağımızın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı!

Çağımızın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu içeriğimize erişmek için ne yaptınız? Akıllı telefonunuz, tabletiniz ya da bilgisayarınız aracılığıyla erişim sağladığınızı biliyoruz. Ancak bu cihazları günde kaç saat kullanıyorsunuz? Merak etmeyin. Teknolojiye olan bağlılığınızı yalnızca bu 3 başlık altında nitelendirmeyeceğiz. Günlük yaşantımızın neredeyse her anında hayret verici şeylerle karşılaşabilmekteyiz. “Hayret verici” diyoruz, evet. Çünkü her bir teknolojik gelişme hayatımıza girene kadar ona ihtiyacımız olduğunun farkında bile olmuyoruz. Dolayısıyla yapmamız gereken işler kolaylaşınca ve bunu fark edince de şaşırmadan edemiyoruz. En azından bir yenisi ile karşılaşıncaya kadar. Bununla birlikte bu nimetlerden yararlanırken aşırıya kaçmamak gerekir. Büyüklerimizin güzel bir sözü vardır; ‘her şeyin azı karar, çoğu zarar.’ Sizce de öyle mi? Eğer mesleğiniz doğrudan teknoloji içeriğini barındırmıyorsa, tedavi gerektirecek bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.

Teknoloji bağımlısı mıyım?

Bugün kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Yorgun, enerjik, mutlu ya da mutsuz… Cevaplar hiç fark etmeksizin her gün teknolojiyi fazlasıyla kullanmaktayız. Bunun başlıca kullanımı ise “akıllı telefonlarımızdır.” Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, her bir kullanıcı gününün yaklaşık 5 saatini telefon ekranlarında geçirmektedir. Hadi gelin bu konuyu basit bir matematiğe dökelim. Sağlıklı bir insan günde 8 saatini uyuyarak geçirir. Ortalama 8 saatini de iş yeri veya okulda tamamlar. Yaklaşık 2 saat de yemek, ihtiyaç gibi zorunluluklara verdiğimizi düşünürsek, geriye elimizde 6 saat kalıyor. Bunun da 5 saatini telefonda geçirmek mi? Sanıyoruz ki geriye kalan 1 saati de telefonlarımızı şarj etmek için bekliyoruz.

Durum gerçekten çok vahim. Eğer siz de böyle bir yaşam tarzına sahipseniz, bunu değiştirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü geri dönüşü çok zor bir yola girmek üzere olabilirsiniz. İsmini burada veremeyeceğimiz bazı zararlı alışkanlıklar vardır. Bunlar aklınıza hemen geldi değil mi? Eh, ne de olsa herkes tarafından bilinen şeyler. Ancak, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı da yavaş yavaş sömüren başka bir bağımlılık türü daha vardır; teknoloji. Sakın yanlış anlaşılmasın. Teknoloji karşıtı falan değiliz. İnsan sağlığının dostuyuz. Bilinçli bir kullanım ile hayatımızı daha ferah ve refaha kavuşturabilirken neden bunu yanlış kullanıp kendimize zehir edelim? İşte tam da bu noktada bu içeriğimizde size test ve rehber niteliğinde kendinizi yeniden keşfedeceğiniz bilgiler paylaştık. Yeniden keşfetmek dediysek, bir aydınlanma sürecini kast ediyoruz. Hadi şimdi bunun ayrıntılarını inceleyelim.

  arçelik çamaşır makinesi fiyatları

Teknoloji bağımlılığın belirtileri

“Bugün Instagram’a yeni bir fotoğraf attım. Kaç beğeni gelecek? Arkadaşlarım yorum yapacak mı? Ya neden ben onun fotoğrafını beğenmişken, o benimkini beğenmedi?” Akıllarda binlerce deli soru… Lafın gelişi değil, gerçekten delice sorular. Bu gibi durumlarınız olması halinde, siz gerçekten bir bağımlısınız demektir. Hem de tedavi gerektirecek bir bağımlılık. Bununla birlikte aramızda gamerler var mı? Günde kaç saat bilgisayar oyunları ile zaman geçiriyorsunuz sevgili oyuncu arkadaşlar? Eğer 2 saatten fazla ise aman dikkat edin. Alışkanlıklar, vazgeçilmesi en zor davranışlardır.

Durumu maddeler halinde özetleyelim. Bu maddelerden biri veya daha fazlası sizde varsa hemen bundan kurtulmak için gardınızı alın.

  • Telefonunuza refleks veya tikiniz varmış gibi sürekli bakmak,
  • Sabahlara kadar bilgisayarın başında olmak,
  • İnternette vakit geçirmek için kendi hayatınızdan taviz vermek(okuldan kaçmak, yemek yememek, arkadaşı ekmek gibi…),
  • Sosyal medya platformlarında zaman geçirmediğinizde kendinizi eksik hissetmek,
  • Okul ve iş performansında gözle görülür düşüşler yaşamak

Umuyoruz ki hiçbir madde sizde yoktur. Eğer birkaçı bile varsa bazı şeyleri tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ediyoruz.

Teknoloji bağımlılığının neden ve sonuçları

Hayatımızı etkisi altına alan, daha doğru bir tabirle hayatımızın bir parçası olan teknoloji birçok konuda bize avantaj sağlamaktadır. Üstelik pandemi gibi bir süreç yaşarken eğitimlerimizi, alışverişlerimizi, banka işlemlerimizi ve çok daha fazlasını bunun getirdikleri sayesinde kolaylıkla gerçekleştirdik. Gelgelelim yalnızca iyi yanlarıyla yetinemiyoruz. Arkadaşlarımızın önerisiyle yeni bir oyuna başlayıp, onun fanı olabiliyoruz. Bununla birlikte sosyal medyada videolar izlerken hep “bu son” derken bile her seferinde bir yenisine geçip, aynı cümleleri tekrar edebiliyoruz. Henüz okul çağına bile gelmemiş çocuğumuz ağlamasın diye onun eline bir cep telefonu verip susmasını sağlayabiliyoruz… Peki, bunlar neleri beraberinde getirir?

  • Asosyal bir nesil,
  • Empati kuramayan, analitik düşünemeyen insanlar,
  • Zihinsel gelişimi tamamlanmamış bireyler,
  • Bel, boyun, el, bilek kireçlenmesi ve fıtıkları,
  • Gözlerde bozukluk gibi buraya sıralayamayacağımız kadar birçok madde mevcut.
  ataşehir seramik kursu

Teknoloji bağımlılığı tedavi edilebilir mi?

Her şey beynimizde başlar ve yine beynimizde biter. Dolayısıyla bu konuda psikolojik etkenler barındırmaktadır. Her şeyden önce kendi irademizi kontrol edebilmeyi öğrenmeli ve hayatımızda daha mühim şeylerin(kendimiz ve sevdiklerimiz gibi) olduğunu unutmamız gerekir. Eğer bu konuda kendinizi çok zorda hissediyorsanız, uzman bir psikiyatriste danışmalısınız. Doğru ve etkili bir tedavi sürecinin ardından sağlıklı bir yaşama dönmeniz mümkündür. Peki, siz teknoloji bağımlısı mısınız? Bahsettiklerimiz sizi yansıtıyor mu? Yorumlarda görüşelim.

  1. Günde ortalama kaç saat internet kullanıyorsunuz?

    1. 0-1

    2. 2-3

    3. 4-8

    4. 8-16

    5. 17-24

    Oylar

    Sonucunu Paylaş


    Twitter


    Facebook

Keşfetmeye Devam Edin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Çağımızın Hastalığı: Teknoloji Bağımlılığı!
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal