1. Haberler
  2. Haberler
  3. Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kartın Faydaları Nelerdir?

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kartın Faydaları Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Engelli kimlik kartı nasıl alınır? Herkes bu kartı alabilir mi? Engelli hakları nelerdir? Değerli okurlar engelli kimlik kartı faydaları ile  ilgili bütün bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Lütfen yazımızı baştan sona kadar dikkatlice okuyunuz. Ayrıca yazımızın içerisinde bulunan videomuzla da bu konuda görsel olarak bilgi alma şansınız vardır.

Engelli Kimlik Kartı Nedir?

Engelli kimlik kartı bir kişinin engelli olduğuna ve engel oranının en az %40 olduğunu gösteren bir belgedir. Bildiğiniz gibi 2024 sayılı kanuna göre engelli bireylere engelli maaşı verilmektedir. Aynı zamanda bu engelli bireylerimizin kartlarını alma hakları bulunmaktadır. Engelli kimlik kartı ne işe yarar sorusuna sahip olunan haklar ile cevap verebiliriz. 

Bu kart, engelli vatandaşlarımızın engelli olduğuna dair resmi bir evraktır. Bu kimlik kartını aldıktan sonra bu kimlik kartı ile beraber sağlanan avantajlardan da yaralanma şansınız vardır.

Engelli Kimlik Kartı Özellikleri

Engelli kimlik kartları, kişilerin hayatını kolaylaştırır. Kimlik boyundan biraz daha büyük görünen bu kart üzerinde engelli bireyin kimlik bilgileri, fotoğrafı ve geçerlilik tarihi yazmaktadır. Bu kart ile pek çok hakka sahip olduğunuzu söyleyebiliriz fakat sahip olacağınız hakların engelli oranıyla da ilgili olduğunu bilmenizi isteriz. 

Engelli Kimlik Kartı Şartları

Engelli kimlik şartlarını karşılamak için şu kriterlere uymanız gerekir;

  • T.C vatandaşı olmak 
  • T.C vatandaşı olmayan yabancı uyruklu vatandaşlara bakım maaşı ve engelli kimlik kartı verilmeyecektir. 
  • En az %40 engel oranına sahip olmak gerekir.
  • Engelli raporunun daimi olması için en az %90 rapora sahip olmak gerekir.

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır 2024

Bir bireyin engelli sayılabilmesi için tam teşekküllü bir devlet hastanesinden rapor almanız gerekir. Bu raporun oranı en az %40 olmalıdır ( 0- 65 yaş arası ). Eğer %40 oranında bir engelli raporunuz varsa sizde engelli statüsünde sayılırsınız. 

Peki siz engelli raporunu aldıktan sonra. Yani %40 oranına sahip olduktan sonra engeli kartınızı çıkardınız mı? Bunu çıkarmak için İlçenizde bulunan Sosyal Hizmet Merkezine gerekli evraklarla gitmeniz yeterli olacaktır.

Engelli Kimlik Kartı Ne İşe Yarar ?

Engelli vatandaşlarımızın anayasal olarak kendilerine tanınan birçok hakkı var. Bu haklardan en önemlilerinden biri de engelli kartıdır. Engelli kimlik kartı bir kişinin engelli olduğuna ve engel oranı en az %40 olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge yoluyla da birçok avantajdan yaralanabilir. Yazımızın devamında engelli kimlik kartına sahip olduktan sonra kazandığınız hakları anlattık. Öncelikle kartı nasıl aldığımızı biraz daha detaylandıralım.

  Biyoçeşitlilik Neden Önemlidir? Olmazsa Ne Olur

Engelli Kimlik Kartı Nereden Alınır?

Engelli kimlik kartı nasıl alınır sorusunu pek çok vatandaş merak etmektedir. Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden en %40 oranında bir engelli raporu almanız şart. Elinizde engelli raporunuz varsa işiniz kolay. Kartınızı çıkarmak için ilinizde ya da ilçenizde yer alan sosyal hizmet merkezlerine gitmeniz yeterli. Sosyal Hizmet merkezleri sizleri bu konuda yönlendirecektir. Biz diğer alternatifleri de anlatmaya devam edelim.

Engelli Kimlik Kartı E – Devlet

Engelli kimlik kartı başvurusu için E – devletten de başvuru yapabilirsiniz. Ben bu başvuru yolunu sizlere önermiyorum. Bu başvuruyu e-devlet’ten yaptığımızda yine evraklarınızı sosyal hizmet merkezine getirmeniz istenmektedir. 

Bu nedenle en sağlıklı yöntem bütün evrakları topladıktan sonra ilçemizdeki sosyal hizmet merkezine bizzat götürmektir. İlçemizdeki sosyal hizmet merkezine evraklarımızı vererek başvurumuzu yapmamız en doğru yöntemdir.

Ancak yine de dilerseniz buradan Engelli Kimlik Kartı ön başvurusu yapabilirsiniz. Böylece sisteme kaydınız düşer ve sizleri kuruma davet ederler.

Engelli Kimlik Kartı İçin Gereken Evraklar

Şimdi hangi evrakları hazırlamamız gerekiyor? bakalım:

  1. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  2. Engelli kartına başvuru yapmak için doldurmuş olan form. Bunu başvuru yapmış olduğunuz kurum verecek.
  3. Engel oranının %40 ve üzerinde olduğunu gösteren sağlık kurulu onaylı rapor. Bunu da hastaneler veriyor.
  4. 2 adet vesikalık fotoğraf
  5. Kayıp kart dilekçesi örneği ( Engelli kimlik kartınız kaybettiyseniz dilekçesini doldurmanız gerekiyor.) Bunu da kurumda bulabilirsiniz.

Eğer refakatçiniz varsa : Refakatçi kartının dilekçe örneğini, engel orandaki değişikliği içeren dilekçe örneğini de veriyorsunuz.

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Dilekçesi

Kimlik kartının çıkarılması için hazır bir başvuru dilekçesi yoktur. Kuruma gittiğinizde hazır olarak size verilir. İnternetten indirip doldurmanız doğru değildir. Her kurumda farklı formlar bulunur.

Bu evraklara baktığımız zaman en önemlisi sağlık kurulu raporudur. Sosyal hizmet merkezinin size oraya gittiğiniz zaman vereceği evraklar da önemlidir. Eğer kartınız kaybolduysa bunu belirten evraklarla başvuru yapabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Sorgulama

Engelli kimlik kartınızın çıkıp çıkmadığını ve ne durumda olduğunu ALO 144 veya ALO 183 ü arayarak öğrenebilirsiniz. Bu hatların yanı sıra başvuru yapmış olduğunuz Sosyal Hizmet Merkezini arayarak da bilgi sahibi olabilirsiniz. Engelli kimlik kartının çıkması çok uzun sürmemektedir. Engelli kimlik kartı sorgulama işlemini bu yöntemler ile gerçekleştirebilirsiniz. 

  Dizipal 801 - dizipal 801 giriş adresi

Engelli Kartı Kaç Günde Çıkar ?

Değerli okurlarım, evraklarınızın hepsini doldurup ilçe sosyal hizmet merkezine başvurunuzu yaptıktan sonrası kolay. Bundan sonra kurum evraklarınızı alıp inceleme yapıyor. Evrak çıkarıldıktan sonra 7 iş günü içinde adresinize engelli kimliğiniz ulaştırılıyor.  Engelli kimlik kartınız elinize ulaştıktan sonra siz de kartınızın sağlamış olduğu bütün avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Yenileme

Engelli kimlik kartınızın kaybolması, yırtılması veya tedavülden kalkması durumunda yenilemeniz gerekir. Engelli Kimlik kartınızı yenilemek için İlçenizdeki Sosyal Hizmet Merkezine gitmeniz gerekir. Burada başvurunuz alınır ve 7 iş günü içinde sizlere yenisi gönderilir.

Engelli Kartının İptal Edilmesi

Engelli vatandaşlarımızın en çok sorduğu sorulardan biri de budur. Engelli Kimlik kartlarınız şu durumlarda iptal edilir.

  • Engel oranınızın % 40’ın altına düşmesi
  • Engelli kişinin vefat etmesi
  • Kart için hatalı beyanda bulunmak
  • Gerekli evrakların sahte veya eksik olduğunun tespiti

Engelli Kimlik Kartı Faydaları

19 Temmuz 2007’den beri engelli kimlik kartları verilmektedir. Dolayısıyla bu tarihten itibaren engelli kimlik kartı ile ilgili birçok haktan yararlanma şansı vardır. %40 engel oranına sahip olan vatandaşlarımızın alabileceği bu kartların sağladığı birçok avantaj var. Engelli kimlik kartı nasıl alınır? Engelli hakları nelerdir? sorularına cevap verirken haklarımızı da biraz anlatalım.

Sinema Ve Tiyatrolar

Engelli kimlik kartınızla sinema ve tiyatro faaliyetlerinden yaralanma şansımız vardır. Devlet tiyatrolarından tamamen ücretsiz bir şekilde yararlanabilirsiniz. Ayrıca sinema salonlarında da engelli bireylerin indirim alma hakkı bulunmaktadır.Engelli bireylerimizin sinema biletlerinde öğrencilere yapılan oranda bir indirim yapılmaktadır. Yani öğrenci indirimi ne kadarsa engelli biri de o indirim dahilinde sinemaya gidebilmektedir. Devlet Tiyatroları da dediğimiz gibi tamamen ücretsizdir.

Havayollarında İndirimler

Engelli kimlik kartı ile birçok havayolu şirketi engelli bireylere seyahat de indirim sağlamaktadır. Özellikle Türk Hava Yolları iç hatlarda %20, dış hat uçuşlarında ise %40 indirim sağlamaktaydı. Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre bu indirimler kaldırılmış ancak yasal olarak bu kartla beraber hava yollarından indirim alma şansımız vardır. Bunları takip etmenizi öneririm arkadaşlar.

Engelli Kartının Diğer Faydaları

Peki bunların dışında engellilerimize yani engelli kimlik kartlarına sahip olan vatandaşlarımıza tanınan diğer haklar nelerdir? Devam edelim…

İndirimli Araç Alma Şansı

Belediyeye başvurmanız halinde evinizin önüne engelli park alanı yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra şehrin herhangi bir kısmında engellilere ayrılmış olan park alanlarına ücretsiz bir şekilde park edebilirsiniz. Ayrıca otobanlarda 15 dakikaya kadar aracınızı park etme şansınız bulunuyor.

  Dizipal 158 - dizipal 158 giriş adresi

Bu kartınızla havalimanındaki otoparklardan 15 güne kadar ücretsiz yararlanabilirsiniz. 15 günü geçtiğimizde ise normal ücret tarifesi ile yararlanma şansınız vardır. Aynı zamanda  yol üstü otoparkları 3 saat, açık ve katlı otoparklar 8 saat ücretsizdir.İBB Meclisi kararına göre araç ruhsatında engelli ibaresi olması gerekmektedir. Bu durumda engelli ibaresi varsa İSPARKTAN da yaralanma şansınız vardır.

Müze Ve Ören Yerleri…

Müze ve ören yerleri milli parklar piknik alanları engellilere kesinlikle ücretsizdir. Bunun haricinde faturalarda da indirimler olabilmektedir. Eğer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından engelli maaşı alıyorsanız elektrik faturanızda belli bir indirim yapılır. Postahaneye faturanızı götürdüğünüz zaman elektrik indirimi alma hakkınız vardır. Bunun yanında su faturasında da İSKİ %50 indirim sağlamıştır.

Engelli Kimliğinin Diğer Avantajları

Emlak vergisi dilekçe ile ücretsiz yapılabilmektedir. Emlak vergisi de ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Tek daire ve 200 metrekareye geçmeyecek şekilde olmalıdır.

E-KPSS engelli kamu personeli seçme sınavı ile kamuda açık bulunan engelli kontenjanlarına atanma şansımız vardır.

4857 sayılı iş kanuna göre 50 kişi ve üstünde işçi çalıştıran özel sektördeki işletmeler %3 oranında engelli birey çalıştırmak zorundadır. Engelli kimlik kartınızla beraber buralarda başvuru yapıp çalışma imkanı varsa çalışabilirsiniz.

Değerli okurlar, demek ki engelli kimlik kartınızı aldıktan sonra birçok alanda indirim hakkınız vardır ve bu kartınızı aldıktan sonra lütfen bizim bu vermiş olduğumuz bilgilerin yanı sıra ayrıca haklarınız varsa bu haklardan da faydalanın. 

Sosyal Hizmet Merkezilerinin engellilerimize sağladığı diğer destekler için web sitemizin engelli aylığı kategorisine bakabilirsiniz.

Engelli Kimlik Kartı Ve Avantajları

Bu yazımızda engelli kimlik kartınızı nasıl alacağınızı anlattık. Aynı zamanda engelli kartı aldıktan sonra hangi indirimlerden faydalanabileceğinizi anlattık. 

Engelli hakları olarak bilinen ancak şu anda sorun yaşadığınız ve faydalanamadığınız hakları yorum kısmına yazınız. Elimizden geldiğince sesinizi duyurmaya devam edeceğiz.

Engelli Kimlik Kartı Kaç Günde Çıkar?

engelli kimlik kartı kaç günde çıkar? Başvuru yaptıktan sonra 7 iş günü içinde adresinize gönderilir.

Telefon ile Engelli Kimlik Kartı Sorgulama Yapılır Mı?

ALO 183 ve ALO 144 sosyal destek hatları ile bu konuda bilgi alınabilir?

Engelli Kimlik Kartı Başvuru Formu Nereden Alınır?

Başvuru yapacağınız Sosyal Hizmet Merkezi tarafından sizlere verilir.

Engelli Kimlik Kartı Ücretli mi?

Hayır. Bunun için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Engelli Kimlik Kartı Kaybolursa Ne Yapmalıyız?

Bağlı bulunduğunuz İl / İlçe Sosyal Hizmet Merkezinden yenileme için başvuru yapmanız gerekir.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kartın Faydaları Nelerdir?
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal