Türkiye’de günde onlarca kez trend sıralaması değişiyor. Bu trendlerin ne kadarı sahte, ne kadarı doğru olduğu merak konusu olmuştu. İsviçre’de yapılan bir araştırmada inanılmaz sonuçlar ortaya çıktı.
2006 yılının Temmuz ayında CEO Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone ve Evan Williams tarafından açılan Twitter, popülerliğini korumaya devam ediyor. Hatta bir mikro blog sitesi olan Twitter, dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri.Twitter’da trendler, anahtar kelimeler ve hashtag’lar ile oluşuyor. Bu listeye ise Trend Topic deniliyor. Listeyi milyonlarca kişi takip ediyor.
Türkiye’deki trendlerin %47’si sahte!
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nün (EPFL) 2015 ile 2019 yılları arasına dayanan bir araştırma yaptı. Bu araştırmada ise Türkiye odak merkezi oldu. Araştırmada görevli olan Tuğrulcan Elmas; Türkiye’deki trendlerin %47’sinin sahte olduğunu belirtti. Ayrıca küresel çaptaki trendlerin ise %20’sinin sahte ve botların oluşturduğunu ifade etti. Elmas, Türkiye’de 2015 ile 2019 yılları arasında 108 bin bot hesabın ortaya çıkarıldığını söyledi.
Twitter, uyarılsa da önemsemedi!
Araştırmacılar, çalışmaların sonuçlarını Twitter’a iletti fakat Twitter’dan herhangi bir geri dönüş yapılmadı. Üstelik Twitter, değişiklik yapmak istemediğini belirtti. Twitter’ın trend algoritmasında güvenlik açıkları bulunuyor. Buna rağmen Twitter bot ve sahte gündem çalışmalarına ilişkin mücadele vermiyor. Bu nedenle trendlerde gördüğünüz her bilgiye inanmamakta fayda var. Biraz araştırma yaparak verilen bilgilerin doğruluk ve yanlışlık payını araştırmak daha iyi olacaktır.
Gizli Hazineleri Keşfedin