İşten ayrıldığınız taktirde sosyal güvenlik kurumu sağlık ödemeleriniz ve masraflarınız üç ay boyunca geçerlidir.
Sigortalı İşçinin İşten Ayrılması Halinde SGK Geçerlilik Süresi
Sigortalı olarak çalışan kişi, işten ayrıldığı taktirde üç ay boyunca bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil;” varsa ailesi yok ise anne ve babası” olmakla beraber sigortalı çalışan kişi üç ay ve ailesi ise 100 gün süre ile hepsinin sağlık sigorta ödemeleri devam eder. Bu sağlık sigortası özel hastaneler, devlet hastaneleri, eczaneler ve diğer tüm muayene ve işlemlerini karşılar. Eğer ki çalışan kişi mininim limit olan 90 gün prim ödemelerini gerçekleştirmiş ise sosyal güvenlik kurumu kişinin sağlık ödemelerini üç ay boyunca karşılar, lakin kişi 90 günü altında primlerini yatırmış ise sağlık sigortasından yararlanabilme hakkı 10 gün eksilir.
İşten Çıkış Bildirgesi Gönderme Adımları
İşten çıkış bildirgesi işveren tarafından mutlaka sosyal güvenlik kurumuna gönderilmelidir.
- İnternet üzerinden ‘’ https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap ‘’ adresine giriş yapılır.
- Ekrana gelen tablo üzerine Kullanıcı adı, sistem şifresi, iş yeri şifresi ve ekranda bulunan güvenlik kodu yazılıp, ‘’giriş’’ kutucuğuna tıklanır.
- Yeni ekranda yer aşan ‘’İşyeri çıkış bildirgesi gönderme’’ sekmesine girilir.
- İşlem ile açılan pencere alanına işverence düzenlenen belge taratılır. ‘’Gönder’’ kutucuğuna tıklanır.
İşyeri Çıkış Bildirgesi Gönderme Zorunluluğu
İşveren tarafınca yapılması zorunlu olan ve işyeri çıkış bildirgesi yapılmadığı taktirde, işveren kişiye asgari ücretin 10\1’ i şeklinde para cezası uygulanır. Sigortalı şekilde çalışan kişi eğer minimum süre olan 600 gün prim ödemesini yapmışsa işsizlik maaşı başvurusu da yapabilmektedir ve işsizlik maaşı almaya başlayabilir. İşsizlik maaşı aldığı süre boyunca sağlık sigortasından da yararlanmaya devam edebilir. Lakin kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için gereken diğer bir husus da sigortalı olarak çalıştığı işyerinden kendinin ayrılmamış olması lazımdır. Yani ya işverenin kişiyi işten çıkarması ya da işyerinin kapanmış olması lazımdır. Aksi taktirde kişi işsizlik maaşından faydalanamaz. Ama SGK tarafından sağlık sigortası 90 gün süreyle yatmaya devam eder.