Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen IPS panel monitörlerinin başarısının ardından Philips, bu sefer de karşımıza VA panel monitörleriyle çıkıyor. Fiyatı 1380₺ ile 1550₺ arasında değişen ve uzun süren araştırmalarım sonucu satın aldığım bu modelin detaylı incelemesine bu yazımda ulaşabilirsiniz.
Kutu İçeriği
- Monitörün Kendisi
- HDMI Kablosu
- Display Port Kablosu
- Güç Adaptörü
- Kullanım Kılavuzu
Kutu içeriğinde de görmüş olduğunuz gibi HDMI kablosu ile beraber Display Port kablosu da çıkmakta. Bilindiği üzere çoğu firma giriş/orta segment oyuncu monitörlerinde, fiyatı ideal bir noktada tutabilmek adına ya sadece HDMI ya da DP kablosu ile satışa sürmektedir. Standart kalite bir DP kablosunun fiyatının 100₺ bandında olduğu düşünülürse kablonun kutudan çıkması kullanıcı için büyük bir artı oluşturmakta. Yani, aferin Philips!
Tasarım
Şunu kesinlikle belirtmeliyim ki internette gördüğünüz resimlere nazaran çok daha zarif bir görüntüsü var. Monitör ince sayılabilecek bir tasarıma sahip olup, bu incelik ekranı saran çerçeveye de yansımış durumda. Ekranın sağ, sol ve üst kısımlarında çerçeve yok denecek kadar inceyken ekranın alt kısmında 2.3 cm kalınlığında bir çerçeve mevcut. Kişisel görüşüme göre kalın sayılabilecek bu çerçeve, kesinlikle monitörün şıklığını bozmamakta, hatta ayrı bir hava katmakta.Alt çerçevenin tam ortasında Philips logosu bizleri karşılarken sağ köşesinde ise ayarlar menüsü, ileri-geri, açma-kapama tuşlarının simgesi yer almaktadır. Tuşlar ise çerçevenin altına gizlenmiş vaziyette.
Bağlantı Birimleri
Monitörün arka kısmında birer adet HDMI ve Display Port girişi, güç girişi ve ses çıkışı bulunmaktadır. Elinizde bir ses sistemi varsa monitöre rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Fakat öyle bir imkanınız yoksa da üzülmeyin çünkü bu monitör, ürün açıklamalarında yazmamasına rağmen dahili hoparlörüyle birlikte geliyor. Ses kalitesi günlük kullanıcıyı oyunlarda, filmlerde ve dizilerde kesinlikle üzmeyecektir fakat keskin bir müzik kulağınız varsa dahili hoparlörü size yetersiz gelebilir.
Panel ve Ekran Özellikleri
Daha önce de belirttiğimiz gibi paneli Philips VA paneldir. Peki nedir bu VA panel diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Kısaca monitörlerde bulunan üç adet paneli özet geçelim.
Renk kalitesi kötüden iyiye olacak şekilde sıralayacak olursam: TN-VA-IPS şeklinde bir sıralama karşımıza çıkar. IPS panel renkleri en canlı ve gerçekçi haliyle verirken TN panel ise renkleri daha soluk şekilde vermektedir. VA panel ise bu iki panelin arasına girmiş bir paneldir. Renk kalitesi ne IPS kadar iyi ne de TN kadar kötüdür. Renk kalitesi olarak TN’den uzak, IPS’e daha yakın da denilebilir.
Ayrıca bu monitör gerçek 8 bit renk derinliğine sahip olup standart VA panellere oranla daha yüksek parlaklığa, daha yüksek kontrast oranına ve oldukça iyi renklere sahiptir.
“Bu fiyata IPS var, bu VA panel” diyecek olanlar çıkacaktır ama unutulmamalı ki bu fiyat bandındaki IPS’lerin büyük bir kısmı giriş seviyesi iken bu son derece iyi bir VA paneldir.
EKRAN ÖZELLİKLERİYenileme Hızı144HzEkran Boyutu23.8 inchÇözünürlük1920x1080Görüntü Formatı16:9Ekran Renk Sayısı16.7 Milyonİzleme Açısı178 derece(Y)/ 178 derece (D)Etkin İzleme Alanı527,04 (Y) x 296,46 (D)Sync TeknolojisiFreeSyncPiksel Aralığı0,2745 x 0,2745 mmKONTRAST ORANIDinamik Kontrast Mega KontrastNormal Konstrast Oranı3500:1
Olumlu Yönleri
- Hem DP hem de HDMI kablosuyla gelmesi
- Kontrast olarak zirvede olan standart VA monitörlerden daha fazla kontrast oranına sahip
- Gerçek 8 bit renk derinliğine sahip
- Freesync Premium teknolojisini barındırması
- Dahili hoparlöre sahip
- 144Hz ekran tazeleme oranına ve 1Ms gecikme değerine sahip oluşu
Olumsuz Yönleri
- Monitörün pivot özelliği bulunmamaktadır. Yalnızca öne ve geriye doğru ayarlanabiliyor.
- Renk kalitesi IPS panelin gerisinde kalıyor. Beklentiniz olabildiğince canlı renkler ise bu monitör sizi üzebilir.
- MPRT ayarı açıkken Freesync açamıyorsunuz. Ayrıca Freesync ayarı monitörden açılmıyor. AMD Radeon üzerinden açmanız gerekiyor.
- Siyah ve gri ekranda ghosting problemi yaşatıyor. Fakat bunu monitör ayarlarından bir miktar azaltma şansınız var. Maalesef IPS ve VA panellerde bu sorun kaçınılmaz oluyor.
- Philips’in iade veya değişim için en az 2 ölü pixel şartı bulunuyor.
Gelelim “Bu monitör alınır mı?” kısmına. Bazı kullanıcılar ghosting problemlerini çok sorun ederken bazıları da etmez. Fakat unutulmamalıdır ki üst kısımda da belirttiğim gibi IPS ve VA panellerde bu problem kaçınılmazdır. Bunu kafaya çok takacağınızı düşünüyorsanız ve oynayacağınız oyunlar genel olarak CS: GO tarzı FPS oyunlarıysa size önerim TN panel almanız olacak. Fakat oyun konusunda çok çeşitli, dizi veya film izlemeyi seven ve fiyat aralığınız da giriş seviyesi bir IPS panele yetiyorsa giriş seviyesinin çok üzerinde olan bu VA panel monitörü 1500₺ üzerine çıkmamanız kaydıyla öneririm.Bu monitörü kullanıyorsanız siz de deneyimlerinizi yorumlarda belirterek satın almak isteyen oyunculara yardımcı olabilirsiniz!
Gizli Hazineleri Keşfedin