Geçmiş Yaz, Yahya Kemal Beyatlı’nın “Kendi Gök Kubbemiz” isimli eserinde yer alan şiirlerden biridir. Bu yazımızda Geçmiş Yaz isimli şiiri sizler için inceledik.
Ru’ya gibi bir yazdı. Yarattın hevesinle, Her ânını, her rengini, her şi’rini hazdan Hâlâ doludur bahçeler en tatlı sesinle; Bir gün, bir uzak hâtıra özlersen o yazdan.
Körfezdeki dalgın suya bir bak, göreceksin: Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde: Mehtâb… iri güller… ve senin en güzel aksin… Velhâsıl o rü’yâ duruyor yerli yerinde!
A) Ahenk Unsurları
Ölçü: Yahya Kemal tüm şiirlerinde olduğu gibi (Ok şiiri dışında) bu şiirini de aruz ölçüsüyle yazmıştır. Aruzun “Mef’ûlü/Mefâîlü/Mefâilü/Feûlün” kalıbı kullanılmıştır.
Nazım Birimi: Dörtlük
Kafiye Şeması: a-a-a-b | c-c-c-b (düz kafiye)
Redif Kafiye: Bu şiirde kullanılan redif ve kafiyeler aşağıdaki gibidir.
heves-inle, ses-inle → -inle redif, “es” tam kafiye haz-dan, yaz-dan → -dan redif, “az” tam kafiye göreceksin, aksin → “ksin” zengin kafiye derinde, yerinde → -de redif “erin” zengin kafiye
B) Dil ve Anlatım
“Geçmiş Yaz” isimli şiir saf şiir anlayışıyla yazılmıştır. Bu anlayışla yazılan şiirlerde estetik kaygı üst düzeydedir. Şair, dili en mükemmel biçimiyle kullanmaya çalışır. Şiire bir kuyumcu hassasiyetiyle yaklaşır. Yahya Kemal’in bu şiiri de Türkçenin eşsiz güzelliklerini bizlere sunmaktadır. Dil son derece sadedir.
Tema: “Geçmiş Yaz” isimli şiirde “geçmişe özlem” teması işlenmiştir.