Sütün Kesilmesi ve Anne Sütünün Azalmasının 10 Nedeni

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emzirirken anne sütünün azalmasının nedenleri ve sütün kesilmesi ile ilgili 10 neden ve bir çözüm bulmaya yönelik ipuçları

Anne sütü bebeğimizi olumsuz durumlar oluşmadığı sürece doğumundan ilk 6 aya kadar besleyen ve alması gereken tek gıda olarak bilinmektedir. Bu sebepten annelerimiz anne sütünü arttırmanın yöntemlerini araştırmakta anne sütünü arttıran besinler, dualar ve sosyal yaşamda karşısına çıkan değişik yöntemleri denemek ve bilgi sahibi olma yolundan çekinmemektedir.

Emziren bir anne bebeğini günlük olarak 450 ile 1000 cc anne sütü ile beslemektedir. Bu miktarların altındaki durumlar anne sütünün yetersizliği ile alakalıdır ve bununla ilgili doktorunuza görünmekte ısrarcı olmalısınız. Bunun haricinde yeterli bir şekilde besliyor muyum bebeğimi? Düşüncesi anne sütünü azaltan yiyecekler ve durumlar hakkında da bilgi sahibi olmamızı gerektirmektedir.

Emzirirken Sütün Azalmasının ve Kesilmesinin 10 Nedeni

Bebeğimiz beslendikten sonra ya da beslendikten 1 saat sonra tekrar emzirilmek istiyorsa yeterince süt üretemediğimizi düşünerek endişelenmemiz doğaldır. Fakat bilmemiz gereken bu doğal bir durumdur ve bebeğimizin yeterli derecede beslendiğini gösteren durum yeterli kilo alıp almadığıdır. Ancak bazı anneler için sütün kesilmesi ve bebeğin ağırlık kontrollerinin kötü sonuçlar vermesi cesaret kırıcı olabilmektedir. İşte anne sütünün azalmasının ve sütün kesilmesi ile ilgili olabilecek 10 neden:

  1. Anne sütünü azaltan nedenlerden ilki beslenme düzeniniz ile alakalıdır.
  2. Annenin Stresli Olması
  3. Yorgunluk, Halsizlik
  4. Annenin hastalanması özellikle grip olması
  5. Annenin bebeğini seyrek emzirmesi
  6. Bir doğum kontrol yöntemi olarak “doğum kontrol haplarının” kullanılması
  7. Annenin doğum yapmadan önce sigara ve alkol alışkanlığının olması
  8. Annenin sigara ve alkol gibi alışkanlıklarını bırakmaması
  9. Prematüre doğumda annenin vücudu kendini hazırlayamadığından anne sütü az olmaktadır.
  10. Annenin obezite sorunu var ise buda emziren anneler için problemdir.

Burada sevgili annelerimizin merak ettiği spor ve egzersiz yapmak süt oranımı azaltır mı sorusunun cevabı yorulmayacağınız ve kendinizi halsiz hissetmeyeceğiniz spor faaliyetleriniz anne sütünü azaltmayacaktır.

  Bakan Koca 'Hayırlı olsun' diyerek paylaşımda bulundu

“Emziren annenin vücudunda doğumdan sonra su toplanmış ise, bu durumda sütün kesilmesi sonucuna neden olabilir”

Anne Sütünün Azalmasının Nedenleri?

Emziren anne sütün kesilmesi problemi ile karşılaşmamak için D vitamininin besinlerde bulunmadığını göz önüne alarak mutlaka her gün güneşe çıkması gerektiğini bilmeli ve güneş ışınlarından yüksek oranda yararlanmalıdır. Yemeklerde ise mutlaka iyotlu tuz kullanılması gerekmektedir. Gazlı içeceklerden de emzirme dönemi boyunca uzak durulması gerekmektedir. Bunun yanında anne sütünü azaltan birtakım besin maddeleri de bulunmaktadır. Bunlar hakkında da fikir sahibi olmalıdır.

Anne sütünün azalması nedenlerinden bir diğeri mevsiminin dışında tüketilen sebze ve meyvelerdir. Bazı sebze ve meyveler yüksek derecede hormon takviyesiyle yetişir ve bunların yarardan çok zararı bulunmaktadır. Aynı zamanda birtakım kimyasallar ile etkileşimi olan sebze ve meyvelerde anne sütünü azaltabilmektedir. Bu sebepten emziren annelerin ilk olarak yediği ve içtiği bütün gıdalara çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Emziren annenin demir, iyot, kalsiyum, vitamin, yağ içerikli besinleri çok daha sık bir şekilde tüketmesi gerekmektedir bu besin değerlerinin az alınması vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayamayacak olmasına sebep olacağı için anne sütümüzde de bir miktar azalma görülecektir. Protein olarak süt, yoğurt ve peynir tüketmeniz sütünüzün tekrar artmasına çok yardımcı olmaktadır burada dikkat edilmesi gereken husus bu gıdaların bebeğimizde gaz sorunu oluşturmadığından emin olmamız gerektiğidir.

Anne Sütünü Azaltan Gıdalar

  1. Adaçayı
  2. Nane
  3. Maydanoz
  4. Şeker kamışı
  5. Arpa
  6. Şalgam
  7. Mısır
  8. Turşu
  9. Sirke
  10. Limon suyu ve nar ekşisi gibi gıdalardır.

“Anne de kalsiyum eksikliği anne sütünü azaltan nedenlerdendir.”

Anne sütünü azaltan yiyecekler haricinde bebeğimizi emzirme yöntemlerini iyi bilmemek ve doğru emzirme metotlarını uygulayamamakta sütümüzü olumsuz yönde etkilemekte ve sütün kesilmesi sorununa yol açmaktadır. Aynı zamanda ilk 6 aydan sonra ek gıdalara geçilmesi durumunda bebeğimizi emzirmekten vazgeçmemiz de sütün azalmasına sebep olmaktadır.

  Evine su, elektrik, doğalgaz faturası gelenler başvurabilir! 500 TL'sini onlar ödeyecek

Sütün Kesilmesi İle Karşılaşmamak İçin Bebeğimi Nasıl Emzirmeliyim?

Burada önemli olan durum anne sütünü arttıran en önemli faktörün sık aralıklarla ve sadece bir mememize bağlı kalmadan bebeğimizi emzirmeyi biliyor olmamızdır. Bu sebepten anne sütümüzün azalmaması ve sütün kesilmesi sorunu ile karşılaşmamak için için bebeğimizi sık aralıklarla emzirmeliyiz ve sadece bir mememizi değil değiştirerek bebeğimizi emzirmeliyiz.

Emzirirken öncelikle rahat olacağımız bir pozisyonda olmalıyız. Yattığımız yerden emzirmemizde bir sakınca bulunmamaktadır. Hatta süt miktarımız ve kalitemiz ile ilgili önemli durumların başında gelen dinlenmiş olmamız göz önüne alındığında uzanarak bebeğimizi emzirme yollarını öğrenmek faydalı olacaktır.

Bebeğimizi emzirirken mememizin kahverengi kısmı da dahil olmak üzere tamamını aldığını görmeli ve kendi baskımız ile sütü almasını sağlamaktan kaçınmalıyız. Olumsuz bir emzirme yöntemi de mememizin tam boşalmamasıdır bu durum yeni süt üretmeye hazır olan vücudumuza bunu yapmaması gerektiğini söylemekten farksızdır.

Bebeğimizi ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslemeye karar verdiysek o gün gelene kadar mücadele etmeli ve bebeğimizden emziği uzak tutmalıyız. Emziğe alışan bir bebek memenize yabancı kalacak ve sütünüzü almak istemeyecektir.

Çalışan annelerimiz için bu durumun zorluğu ortada olduğundan o biricik annelerimiz için ise kadın halleri olarak sütümüzü sıklıkla sağmak gerektiğini ve sağılan sütün mememizi aktif halde tutacağını bilmemiz gerektiğini söylüyoruz. Göğsümüzü sağmamamız durumunda yeni sütün oluşumunu engellemiş oluruz ve bu durum da sütün oluşma oranını büyük ölçüde düşürmektedir.

Eğer vicdanlı ve insaflı bir çalışma ortamında bulunuyorsanız ilk 4 ile 6 hafta boyunca bebeğinizi emzirmeye çalışınız.

Geçici Süt Azalmalarından Sonra Süt Verimi Tekrar Artar Mı?

Hastalık ya da başka bir sebepten dolayı süt üretiminizde bir kesilme ya da azalma olmasının sonucunda sık aralıklarla tekrar emzirmeye çalışmanızda fayda vardır. Kendimizi toparladığımızda süt verimimiz tekrar yerine gelecektir.

  Tok Tutan Yiyecekler

Anne sütünün ne kadar önemli olduğunu bilen anneler sütün kesilmesi sorunu ile karşılaşmamak için emziren anneler hem doktoruna danışmalı hem de kendi sağlıklarına fazlasıyla dikkat etmelidirler.

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Sütün Kesilmesi ve Anne Sütünün Azalmasının 10 Nedeni

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal