1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. İsrail’in Kuzey Gazze’ye Yoğun Bombardımanı Sürerken, Lübnan’daki BM Barış Güçleri Bir Kez Daha Saldırıya Uğradı.

İsrail’in Kuzey Gazze’ye Yoğun Bombardımanı Sürerken, Lübnan’daki BM Barış Güçleri Bir Kez Daha Saldırıya Uğradı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BEYRUT – Kuzey Gazze’deki Filistinliler, İsrail’in Cumartesi günü gerçekleştirdiği hava saldırılarının ardından ağır bombardımanı tanımladılar. Özellikle Hamas ve Hezbollah militan gruplarına yönelik saldırılarında halka ve Güney Lübnan’daki insanlara yolunuzu açın uyarıları yapılıyor.

Lübnan’da ise Birleşmiş Milletler barışı koruma gücü, Naqoura’daki karargahının tekrar saldırıya uğradığını ve Cuma akşamı ateş açılan bir barış gücünün stabil durumda olduğunu bildirdi. Kimin ateş ettiği net değildi. Saldırı, İsrail’in barış güçlerine pozisyonlarını terk etmeleri konusunda uyardığı ikinci günden bir gün sonra gerçekleşti. İsrail, sorulara henüz yanıt vermedi.

Gazze’nin kuzeyinde yaşayanlar, bu ayın başından beri yardım almadıklarını bildirdi. BM Dünya Gıda Programı, kuzeye 1 Ekim’den bu yana gıda yardımı ulaşmadığını belirtti. Tahmini 400,000 kişi hala burada kalmakta.

İsrail’in ordusu, neredeyse bir hafta önce Kuzey Gazze’deki taarruzunu yenilerken, Lübnan’daki İran destekli Hezbollah’a karşı hava ve karadan operasyonunu yoğunlaştırmaktadır. Lübnan devletine ait Ulusal Haber Ajansı, Barja’nın güneyinde bulunan Zarout sahil bölgesindeki bir apartman binasına İsrail’in hava saldırısı düzenlediğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı dört kişinin öldüğünü söyledi. Bakanlık, Beyrut’un kuzeydoğusundaki Maisra köyüne yapılan başka bir hava saldırısında beş kişinin öldüğünü açıkladı.

İsrail ve Hezbollah arasındaki geçen yılın çatışmalarında Lübnan’daki toplam can kaybı, Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre şu anda 2,255 olarak kaydedilmiştir. Hezbollah, İsrail’e karşılık vermeye devam etti.

İran’ın meclis başkanı Muhammed Bağer Kaalibaf, Cumartesi günü Beyrut’ta bir İsrail hava saldırısının yaşandığı yerdeki ziyareti sırasında şunları söyledi: "Bu zor koşullarda Lübnan halkının yanında durmaya devam edeceğiz ve aynı şekilde Filistin halkının yanında olacağız."

  2024 Seçim Kampanyasının Son Aşaması, Ardı Ardına Gelen Kasırgalarla Şekilleniyor

Gazze Sakinleri Mahsur Durumda

Kuzey Gazze’de yaşayanlar, birçoklarının evlerinde ve barınaklarda kısıtlı malzemelerle mahsur kaldıklarını ve bombalamaların acil müdahale ekiplerini engellediği, sokaklarda toplanmamış cesetlerin olduğunu AP’ye bildirdi.

En son meydana gelen ölümcül hava saldırılarına Jabaliya kentsel mülteci kampında bir zamanlar duran evin yerinde 20 metre (65 feet) derinliğinde bir çukur bulundu.

Cumartesi sabahına kadar en az 20 ceset bulundu, diğerlerinin enkaz altında olabileceği söylendi. Jabaliya’da başka bir evde gerçekleşen bir saldırıda iki erkek kardeş öldü, bir kadın ve yeni doğan bebek yaralandı. Başka bir Jabaliya evine yapılan saldırıda ise bir kadın da dahil olmak üzere en az dört kişi öldü, acil servis yetkilileri açıkladı.

İsrail’in ordusu, saldırılar hakkındaki yorum talebine hemen yanıt vermedi. Askeri sözcü Avichay Adraee, Jabaliya ve Gazze Şehri’nin bazı bölgelerindeki insanlara, İsrail’in büyük güç kullanmayı planladığını ve bunu uzun bir süre boyunca yapmaya devam edeceğini belirtirken, güneye, İsrail’in belirlediği insani yardım bölgesine tahliye olmaları gerektiğini söyledi.

İsrail, Hamas ve diğer militan gruplar yeniden toplandıkça Gazze’nin bazı bölgelerine tekrar döndü. Bu savaş, Gazze’nin geniş alanlarını tahrip etti ve 2.3 milyonluk nüfusunun yaklaşık %90’ını, genellikle birden fazla kez yerinden etti.

Bazı aileler yine yaya olarak güneye, eşek arabalarıyla veya molozların arasından zorlukla geçen araçlarla taşındı. Diğerleri ise gitmeyi reddetti.

Jabaliya’dan Ahmed Abu Goneim adında bir sakin, "İsrail savaş uçakları ve insansız hava araçlarının geçen hafta komşu evlere saldırdığını, komşu evlerde dört kadın ve üç yaşından küçük çocuk da dahil olmak üzere 15 yakın akraba ve komşusunun öldüğünü" belirtti. Sokağa ölü insanların düştüğünü ve "bombalamalar nedeniyle kimse onları kurtaramıyor" dedi.

  2024 Yılının En İyi Markalarını Belirlemek için TIME ve Statista Nasıl Bir Yöntem Kullandı?

Ailesiyle Jabaliya’da bir okula dönüştürülen bir barınakta kalan Hamza Sharif, "günün ve gecenin her saati sürekli bombardımanlar yaşadıklarını" belirtti.

Sharif, barınağın ayın başından beri yardım almadığını söyledi: "Aileler depoladıklarıyla idare ediyor ama şimdiye kadar bu mallar tükenmek üzere," dedi.

Gıda Tükenmek Üzere

Daha önce Kuzey Gazze’ye dağıtılan sınırlı gıda stoklarının ne kadar süreceği belirsizdir.

BM’nin yiyecek hakkı üzerine bağımsız müfettişi geçen ay İsrail’in Filistinlilere karşı bir "açlık kampanyası" yürüttüğünü iddia etmiş, İsrail ise bunu reddetmişti.

İsrail’in Gazze’deki taarruzu, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı sonrasında başladı, militanlar İsrail’e saldırarak çoğunlukla sivillerden oluşan 1,200 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi de kaçırdı.

Gazze’deki İsrail taarruzları, yerel sağlık yetkililerinin belirttiğine göre 42,000’den fazla Filistinliyi öldürdü, bu rakam arasındaki savaşçılarla siviller arasında ayrım yapılmamıştır. Gazze Sağlık Bakanlığı, hastanelerin son 24 saat içinde öldürülen 49 kişinin cesetlerini aldığını söyledi.

Kaynak : Time Gazetesi

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
İsrail’in Kuzey Gazze’ye Yoğun Bombardımanı Sürerken, Lübnan’daki BM Barış Güçleri Bir Kez Daha Saldırıya Uğradı.
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal