1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. ABD’deki Cinsiyetler Arası Maaş Farkının Genişlemesinin Arkasındaki Sebep Nedir?

ABD’deki Cinsiyetler Arası Maaş Farkının Genişlemesinin Arkasındaki Sebep Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin en iyi ekonomistleri, COVID-19 pandemisinin ABD’deki çalışan kadınlar için ne kadar geri bir adım olduğunu değerlendirdiler. Krizin en yoğun olduğu dönemde işlerini kaybeden veya bırakan kadınların çoğu iş gücüne geri dönmüş olsa da, son verilere göre pek çok kadının geri adım atarak ödediği bedele dikkat çekildi: ABD Nüfus Bürosu’nun yıllık raporuna göre, 2023 yılında, tam zamanlı çalışan kadınlar ile erkekler arasındaki cinsiyet maaş farkı, son 20 yılda ilk kez yıllara göre genişledi.

Verileri anlamaya çalışan ekonomistler, bu durumun karmaşık bir dönemi yansıttığını belirttiler. Özellikle sıkıntılı sektörlerde tam zamanlı işe dönen birçok kadının, özellikle konaklama, sosyal hizmet ve bakım gibi ağır etkilenen düşük ücretli sektörlerde, çalışmaya geri dönmesi ile ilgili olduğunu ifade ettiler.

Haberler tamamen kötü değil: Geçen yıl tüm çalışanlar için maaşlar artış gösterdi, ancak erkekler için daha hızlı arttı. Ve cinsiyet maaş farkı artsa da, pandemi öncesi durumla aynı seviyede seyretti.

2023 yılında, tam zamanlı çalışan kadınlar dolar bazında erkeklere kıyasla 83 sent kazandılar, bu oran 2022’deki tarihi yükseklik olan 84 sentten düşüş gösterdi. Nüfus Bürosu, bu oranın 2003’ten bu yana ilk kez istatistiksel olarak genişlediğini belirtti.

Bu, oranın önceki beş yılda daraldığı bir geri dönüş niteliğindeydi – bu eğilimin kısmen, kadınların genel olarak ortalama gelirlerinin yükselmesine neden olan, birçok düşük maaşlı kadının tam zamanlı işlerden çıkarılmasıyla tetiklenebilir olduğunu gösteriyor.

İşsizlik oranının yüksek olduğu durumlar Latin kadınları gibi kadınları etkiliyor olabilir. Bu dönemin karmaşıklıklarını özellikle Latin kadınları yansıtıyor. Beyaz erkeklerle tam zamanlı çalışan Latin kadınlar arasındaki maaş farkı 2022 ile 2023 arasında marjinal olarak daraldı.

  California'nın Asgari Ücreti 18 Dolar Olmalı mı? Seçmenler Yakında Karar Verecek.

Latin kadınların eksik dikkate alındığı en düşük maaşlı işçiler arasında yer alması, 2023 yılında tam zamanlı çalışan kadınların ortanca maaş kazançlarının yavaşladığına ve cinsiyet maaş farkının genişlediğine katkıda bulunmuş olabilir. Genel kadın nüfusunun ortanca maaş kazançları uğruna hızla tam zamanlı iş gücüne katılmaları, Latin kadınların hızlı bir şekilde işgücüne katılmalarına yol açtı.

Calıfornia Lutheran Üniversitesi’nin Ekonomik Araştırma ve Tahmin Merkezi’nin yürütme direktörü Matthew Fienup, Latina kadınların maaş, eğitim seviyesi ve ABD GSMH’sine katkılarının, "makul gelecek için devam etmesini" beklediğini belirtti. Genel olarak kadınlar için, cinsiyet maaş farkının 1981’den bu yana sürekli olarak daraldığını ancak zaman zaman bir yıldan diğerine genişlediğini belirtti.

Ancak ilerleme süreci yavaş ilerliyor ve dönemsel olarak durgunluk yaşanıyor. Kadınlar arasındaki eşitsizlik ile mücadeleyle ilgili sorunların ele alınmadığı sürece, ABD’nin cinsiyet maaş farkına sahip olmaya devam edeceğini belirtti.

Çocuk ve yaşlı yetişkinlere yönelik yapılan ücretli olmayan veya düşük ücretli bakım işlerine kadınların yoğun bir şekilde dayandığı, ekonominin kadınların geri bırakılmasına neden olduğuna vurgu yaptı. Bu konuda yapılan tartışmaların devam ettiği ancak politika çözümlerinde ortak bir zemin bulunamadığı belirtildi.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kadınların iş gücündeki yapısal zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda genel olarak hemfikir olsalar da, ücretli aile izninin genişletilmesi ve hamile çalışanlara koruma sağlanması gibi politika çözümlerinde ortak bir zemin bulmakta zorlandılar. Kamuoyu gelir beyannamesi hakkındaki süren bir mücadelenin merkezinde, 1963’te eşit ücret yasasını güncellemeyi amaçlayan Demokratlar tarafından sunulan Maaş Farkı Kanunu var. Bazı Cumhuriyetçiler, yasa tasarısını gereksiz ve gereksiz dava açma eğiliminde olduğunu belirterek karşı çıktılar. Ancak, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, yasadaki değişiklikleri desteklediğini yineledi.

Cinsiyet maaş farkının Kadınların aileleri ve çocukları tarafından yeterli gelir ve tazminat eksikliği nedeniyle yaşanan olumsuz etkileri olduğunu açıklamıştır. Bu durumun, yoksulluk ve güvenlik için nesiller arası döngülere neden olduğunu belirtti.

  Amerika Yerlileri ve ABD Vatandaşlığının Kararsız Tarihi

Kaynak : Time Gazetesi

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
ABD’deki Cinsiyetler Arası Maaş Farkının Genişlemesinin Arkasındaki Sebep Nedir?
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal