1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. Gazze’de Bir Yıl Boyunca Hayat ve Ölüm Üzerine Düşünen Bir Filistinli Fotoğrafçı

Gazze’de Bir Yıl Boyunca Hayat ve Ölüm Üzerine Düşünen Bir Filistinli Fotoğrafçı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Filistinli fotoğrafçı Saher Alghorra, doğduğu Gazze şehrindeki ölüm ve yıkımı belgeleme deneyimini TIME’a anlattığında, İsrail’in 7 Ekim katliamına misilleme yapmadan önce etkileri zaten tam bir yıkıma işaret ediyordu. Alghorra’nın ilk fotoğrafları, gökdelenlerin yerinde bulunduğu yerlerden yükselen duman sütunlarını, çocuklarını yas tutan hüzünlü ebeveynleri ve mahallelerindeki enkazı karıştıran toplulukları yakaladı.

Bir yıl sonra 28 yaşındaki Alghorra, hâlâ Filistinlilerin yaşadığı deneyimi belgelemeye devam ediyor. Yerleşik durumları yeri uzaydan görülebilecek şekilde kesik izlerle dolu bir yer. Fiziksel yıkımın tüm fotoğraflarına rağmen, Alghorra’nın en etkileyici fotoğrafları insan etkisine dair. Birinde, güneydeki Rafah şehrinde bir mülteci kampının dışında yemek dağıtılmasını bekleyen bir Filistinli çocuğu yağmurda ağlarken buldu. Gazze’ye ulaşan yetersiz insani yardım nedeniyle çoğu insan için umut edebileceklerinin en fazlası günde bir öğündür. Çocuklardan onlarca tanesi açlıktan ölmüştür.

Başka bir fotoğrafta, bir Filistin ailesi Khan Yunis’teki harabevi evlerinin oturma odasında oturuyor. Duvarlar siyaha yanmış ve altyapı dökülüyor, ama bu, Gazze’deki çoğu insanın, Alghorra dahil, şimdi yaşadıkları kalabalık çadırlar alternatiften daha iyidir. Savaşın ilk günlerinde Gazze Şehri’ndeki evini terk etmek zorunda kaldığından beri, şimdi Gazze’nin son kalan hastanelerinden biri olan Nasser Tıp Kompleksi’nin yanındaki meslektaşlarıyla bir çadırı paylaşıyor.

"Bu savaşı izlemek zordu ve risklerle doluydu" diyen Alghorra, savaşın başından beri bu işi yaparken en az 116 gazetecinin ve medya çalışanının öldürüldüğünü belirtiyor. Alghorra hayatta kalmasını "Allah’ın lütfu ve bize sadece yazılmış olan dışında hiçbir şeyin başımıza gelmeyeceği inancımız" olarak nitelendiriyor. Yine de, ölüm korkusunun her zaman peşini bırakmadığını söylüyor. "Duyarsızlaştık", diyor.

  Larry Hogan, Vali Olarak Görev Yaptığı Dönemde Şirketinin Müşterilerine Milyonlarca Dolarlık Onay Verdi

Alghorra’nın tüm fotoğrafları umutsuzluğu tasvir etmiyor, bol olmasına rağmen. Bir fotoğrafta, Eylül ayında, bir Filistinli öğretmen bir çadır altında oluşturulan geçici bir sınıfta tahtaya yazı yazarken görülüyor. Yer vermeyen 30 öğrenci yıl boyunca düzgün bir eğitim alamadı ve Gazze’nin çoğunluğu dahil olmak üzere, okullarının ve üniversitelerinin çoğu yok edilmiş durumda.

Başka bir görüntüde, zorla yerinden edilmiş Filistinliler, birçokları için mil uzaklıktaki Akdeniz’in dalgalarına sığınma ve birçokları için tek erişilebilir banyo imkanı. Başka bir fotoğraf, genç bir Filistinli çocuğun ailesinin çadırını Ramazan ayını işaretlemek için güzel ışıklarla süslediğini gösteriyor. Alghorra, "Halkımın karşı karşıya olduğu bu soykırımın içinde güzel yönleri ve başarı ve direniş öykülerini göstermeye kararlıyım" diyor.

Filistin kültürel bir özellik olarak uzun süredir direniş, Arapça’da "sumud" olarak kabul ediliyor. Ancak, Alghorra için fotoğrafların anlattığı daha fazlası var. "Hayatı seven ve ona sıkı sıkıya sarılan bir halkız" diyor, "çünkü barış içinde yaşamayı hak eden bir halkız."

Savaşın ikinci yılına girdikçe, Alghorra çalışmalarının değiştiğini söylüyor. "Acı çeken hikayeleri bulmak kolay ve her sokakta mevcut," diyor, ancak herkes acılarının kayda alınmasını istemiyor. Başlangıçta, birçok Filistinli belki de bu tür görüntülerin dünyayı harekete geçirebileceğine inanıyordu – acılarına son vermek için yardım etmek. Ancak artık değil. "Dış dünyanın artık eskisi kadar endişeli olmadığını görüyor ve hissediyoruz," diyor Alghorra. "Ne yazık ki, Gazze ve halkı, kimse fark etmeden, zorluk ve acı içinde yaşamaya terkedilmiştir. Korkuyorum ki hayat şu anda olduğu gibi kalacak, kamplarda yaşama zorunluluğuna zorlanacağız."

Ancak bu fotoğraflar Alghorra’nın zihninde kalacak. Ardışık bir ayda yaptığı binlerce fotoğraftan, en etkileyici olanın Gazze’deki Al-Shifa Hastanesi acil servisinden geldiğini söylüyor, burada bir kadının evlerinin gece bombalanması sonucu ölen genç kızına veda ettiğini belirtiyor.

  Tennessee, Hurikan Helene Temizlik Çalışmalarına Yardımcı Olmak İçin 100 Milyon Dolarlık Kredi Programını Başlatıyor

"Annenin çığlığı," diyor, "hala kulaklarımda yankılanıyor."

Kaynak : Time Gazetesi

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Gazze’de Bir Yıl Boyunca Hayat ve Ölüm Üzerine Düşünen Bir Filistinli Fotoğrafçı
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal