1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. 2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazanmaya En Yakın Adaylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazanmaya En Yakın Adaylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yılki Nobel Barış Ödülü sahibinin belirlenmesi için geri sayım devam ediyor. Ödül, geçmişte ABD başkanları Barack Obama ve Jimmy Carter, aktivistler Wangari Maathai ve Malala Yousafzai – ki 2014 yılında Kailash Satyarthi ile birlikte "çocukların ve gençlerin baskısına karşı ve tüm çocukların eğitim hakkı için" çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülmüştü – ve Sınır Tanımayan Doktorlar ile Dünya Gıda Programı gibi kuruluşlara verilmişti.

Bu yıl beş kişilik Norveçli bir komiteden oluşan seçici bir kurul tarafından belirlenecek. Komite üyeleri arasında Norveç Eğitim Bakanı Kristin Clemet, politikacı Jørgen Watne Frydnes ve öğretim görevlisi Asle Toje bulunmaktadır. Adaylık işlemi, bakanlar, devlet başkanları, üniversite profesörleri, önceki Nobel Barış Ödülü sahipleri gibi belirli niteliklere sahip kişiler tarafından yapılabilir.

Geçen yıl, İranlı kadın hakları savunucusu Narges Mohammadi, İranlı kadınların baskıya karşı mücadelesindeki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görülmüştü. Bu yıl Nobel Enstitüsü, 286 adaylık aldı – bunlardan 89’u kuruluşlardır. Karşılaştırma yapmak gerekirse, 2023 Nobel Barış Ödülü için 351 başvuru yapılmıştı.

Nobel Barış Ödülü kazanan adaylar hakkındaki bilgiler sıkı sıkıya saklanıyor; çünkü her yılın adayları, aday gösterildikleri yılın yarım onyıl sonrasında açıklanmaktadır. Nobel Barış Ödülü web sitesinin belirttiğine göre, "Herhangi bir yılın ödülünü kimin alacağına dair önceden yapılan spekülasyonlarda ortaya çıkan bazı isimler ya sadece varsayımlar ya da aday gösteren kişi veya kişiler tarafından yayılan bilgilerdir."

Henrik Urdal tarafından hazırlanan Oslo Barış Araştırma Enstitüsü (PRIO) direktörü tarafından oluşturulan yıllık aday listesi, Nobel Barış Ödülü için kazananların olası adaylar listesini sunar. Ancak kazananın her iki kısa listede de olmamış olması da olasıdır.

  Yüksek Mahkeme, Nadir Bir İttifakla Desteklenen Oklahoma Hükümlüsünün Davasını İnceleyecek.

OSCE Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi

Artan otoriterlik karşısında, OSCE Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi gibi kuruluşlar Avrupa, Kafkasya, Orta Asya ve Kuzey Amerika’da demokratik seçimleri teşvik etmek için çalışmaktadır. Demokrasi, bu yılın başkanlık seçimlerine katılacak olan dünya nüfusunun yarısından fazlası için bir seçenek olarak duruyor, ancak sadece demokrasiler değil. Seçim gözlemcilerinin demokrasilerin temel taşları olduğunu belirten Urdal, demokratik süreçlerin meşruiyeti hakkında algıları şekillendirmede seçim gözlemcilerinin kilit rol oynadığını söyledi. Ofis, 57 ülkede seçimleri gözlemlemektedir.

Sudan’ın Acil Durum Müdahale Odaları

Sudan, dünyanın en kötü insani krizlerinden biriyle karşı karşıyadır. Binlerce insan ülkeyi terk ederek sınır kampında yerleşmektedir ve bu kamplarda kıtlık, hastalık ve şiddet yaşanmaktadır. Büyüyen ihtiyaca yanıt olarak, gönüllüler, elektrik hatlarını onarmak, tıbbi bakım, yiyecek, su ve koruma sağlamak gibi görevleri ele alacak acil durum müdahale odaları (ERRS) kurmuşlardır. Sudan, özellikle barış zamanlarında hayati yardım erişiminin önemini vurgulayarak, bu yılın Barış Ödülü’nü hak eden bir insani girişime verilmesinin, çatışma zamanlarında hayat kurtaran yardıma erişiminin kritik önemini vurgulayacağını belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Birleşmiş Milletler’in üye devletler arasındaki küresel anlaşmazlıkları çözen yargı organıdır. Mahkeme, Ukrayna’ya Rusya’nın istilası gibi çatışmalarda yer almış ve bu yılın başlarında İsrail’i Gazze’de Filistinlilere karşı soykırım suçlamasıyla yargılamıştır. ICJ, İsrail’i "gazada bu tür eylemleri durdurmak için tüm gücünü kullanması" konusunda hükümete tavsiyede bulunmuş ve İsrail’in "sömürgeci varlık"ta bulunduğunu, İsrail’in "derhal tüm yeni yerleşim faaliyetlerine son vermesi ve Müttefikler’den kesin bir şekilde çekinmesi" gerektiğini belirtmiştir.

Gazze’de 41.000’den fazla kişi Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre öldürüldü. Bu, Hamas’ın 200 hostages kaçırması ve 7 Ekim 2023’te 1200 kişiyi öldürmesiyle başlayan İsrail-Hamas Savaşı’nda bir yıl önce gerçekleşti.

UNRWA ve Philippe Lazzarini

1949’dan beri Birleşmiş Milletler Filistin Mülteci Çalışma ve Yardım Ajansı (UNRWA), mültecilere sağlık hizmetlerine erişim sağlayarak, eğitim ve acil durum müdahale desteği sağladı. Filistinli mültecilerine Ürdün, Lübnan, Suriye, Gazze Şeridi ve Batı Şeria – Doğu Kudüs dahil – yardımcı olan Genel Komiser Philippe Lazzarini tarafından yönetilen kuruluş.

  Cerrahların Ameliyathanelerde Apple Vision Pro Kullanmalarının Sebepleri

UNRWA ayrıca Lübnan’a yönelik İsrail bombardımanına yanıt olarak, mültecilere yardım etmek için acil barınaklar açarak çalışmaktadır. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre Lübnan’da yaklaşık 2000 kişi öldü.

Ocak ayında, UNRWA çalışanlarının, 7 Ekim 2023 saldırısında İsrail’e karıştığı iddia edildi. İç inceleme, dokuz durumda, deliller çapraz kontrol edilirse, "UNRWA personelinin saldırılarda yer alabileceğine dair işaretler olabilir" denildi. Bu çalışanlar işten çıkarıldı, ancak ABD UNRWA’ya fon sağlamayı kesti.

UNESCO ve Avrupa Konseyi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), mücadelelerini artırarak yapıcı uluslararası diyalog ve işbirliğini teşvik ederek barış ve güvenliği arttırmayı hedeflemektedir. UNESCO’nun çalışmaları, liderlerin "barışın yeniden tesis edilmesi sonrasında eğitim sistemlerini nasıl düzelteceklerini" aradıkları II. Dünya Savaşı’nın ortasında başladı.

Geçmişi anlamanın, ortak bir gelecek kurmanın temel olduğu varsayımıyla kurulan Avrupa Konseyi, tarih eğitimine odaklanmaktadır.

Urdal, "UNESCO, tarihin küresel bir bağlamda anlaşılmasının ve bölgesel, tamamlayıcı bakış açılarının geliştirilmesinin önemini vurgular. Tarih eğitimi yoluyla barışın teşviki için Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in ‘uluslar arası kardeşlik’ çağrısı ile iyi rezonans sağlar" dedi.

Volodymyr Zelensky

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Ukrayna’ya Rus işgali sırasında sergilediği dirençle Nobel Barış Ödülü için en büyük adaylardan biri olarak öne çıkıyor. Durum liderinin 2022’de başlayan Rus işgali sırasında gösterdiği direnç dünya çapında dikkatleri üzerine çekti. Ancak Urdal, önceki yıllarda TIME’a yaptığı açıklamada, Nobel Barış Ödülü’nün muhtemelen savaşın içinde olan birine verilmeyeceğini belirtti.

Zelensky, 2022’de TIME’ın Yılın Kişisi seçildi.

Sviatlana Tsikhanouskaya

Belaruslu siyasetçi Sviatlana Tsikhanouskaya, 2020’de Belarus devlet lideri Alexander Lukashenko’ya karşı başkanlık için meydan okudu ve sonrasında Belarus rejimine karşı mücadelesi nedeniyle sürgüne gönderildi. Ancak mevcut durumu başlatan liderlerle görüşmeye devam ediyor ve son olarak, Belarus dışişleri bakanı Espen Barth Eide ile siyasi mahkumların serbest bırakılması, Belarus göç sorunları ve yaptırım boşluklarının kapanması konularını görüştü.

  Kasırgaların Komplo Teorileri Olmadığına Dair Gerçekler

Belarus insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, 2022 Nobel Barış Ödülü’nü kazandı, Tsikhanouskaya’nın kazanma olasılığı en yüksek isimler arasındaydı.

Ilham Tohti

İnsan hakları savunucusu Ilham Tohti, Çin’de Uygurlar adına yaptığı savunma nedeniyle Çin’in gözaltında geçirdiği on yıllık yıl dönümünü kutladı. İdari detensyondaki Çin toplulukları arasında işbirliği ve barışçıl birlikteliği teşvik ettiğinde, Çin hükümeti baskıla ve hapsetme şeklinde yanıt verdi. ‘Çin’in Uygurlar ve diğer azınlık gruplarına yönelik ayrımcılığı, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım konusunda da açıklamalarda bulundu.’ dern Çin’in sorunlu insan hakları kayıtlarına başka bir utanç verici leke daha eklenmiştir," dedi Amnesty Uluslararası Genel Sekreteri Agnes Callamard”ı ildir.

Eğer kazanırsa, hapishanede Nobel Barış Ödülü kazanan beş diğer Nobel Barış Ödülü sahibine katılacaktır, önceki yılın sahibini içerecektir.

Greta Thunberg

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, 2018 yılında İsveç parlamentosu binası önünde "İklim için Okul Grevi" düzenleyerek iklim değişikliği konusunda dünya çapında bir konuşma başlatmıştır. Genç aktivist, Brüksel’de fosil yakıt sübvansiyonlarına karşı protesto etmek için tutuklanarak hareketin içinde aktif kalmaya devam ediyor. 2023, tarihin en sıcak yılıydı ve kasırgalar gibi yıkıcı doğal afetler, iklim değişikliği nedeniyle daha tehlikeli hale gelmektedir.

BBC’ye göre Thunberg, 2019’dan 2023’e kadar her yıl Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Thunberg, TIME’ın 2019 Yılın Kişisi seçildi, en genç alıcı oldu.

Kaynak : Time Gazetesi

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
2024 Nobel Barış Ödülü’nü Kazanmaya En Yakın Adaylar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yorum Yap

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal