Günde Kaç Öğün Yemeliyiz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beslenme sürecinin en merak edilen konularından biri öğün sayısı olmaktadır. Az ve sık beslenme gibi görüşler olsa da tam tersi tek öğün beslenme gibi öneriler de görebilirsiniz. Bu sebeple kafa karışıklığı yaşamanız normal olarak görülür. Özellikle zayıflama diyeti için çok fazla fikir görebilirsiniz. Aralıklı oruç gibi az öğünlü diyetler, günde 5-6 öğün içeren diyetler, ara öğün yapmak veya yapmamak gibi fikirler değişken olabilir. Zayıflama diyeti, sağlıklı beslenme, hastalıklarda beslenme, çocuk beslenmesi, gebe beslenmesi gibi birçok diyet türü vardır ve hepsinin öğün sayısı değişebilir. Bugün yazımızda günde kaç öğün yemek yemeliyiz sorusunun bilimsel yönlerine değineceğiz. Sıkça sorulan soruları yanıtlayacağız.

Daha sık öğünler metabolizma hızını arttırır mı?

Metabolizma hızı, vücudunuzun belirli bir süre içinde yaktığı kaloridir. Bu kaloriyi arttırmanın yollarından biri de sık beslenme olarak düşünülür.  Çünkü bir öğünü sindirirken metabolizma hızı yükselebilir. Buna besinlerin termik etkisi sebep olur. Ancak harcanan enerjiyi tüketilen gıda miktarı belirlemektedir. Örneğin 800 kalorilik 3 öğün yemekle, 400 kalorilik 6 öğün yemek aynı termik etkiyi yaratır. Yani günde kaç öğün yemeliyiz, sorusunun cevabı yine kişiye özel düşünülmelidir. Çünkü öğün sıklığı metabolizma hızını etkilemeyebilir.

Kahvaltı yapmak şart mı?

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, cümlesine çok sık karşılaşırsınız. Kahvaltının gün boyu metabolizmayı hızlandırdığı söylenir. Hatta bazı gözlemsel araştırmalar kahvaltıyı atlayanların kahvaltı yapanlara göre obez olma ihtimalinin arttığını göstermektedir. Genellikle kahvaltı yapmayan kişilerin poğaça gibi besinlerle geçiştirip sağlıksız beslenmeye yatkın olduğu da görülür. Obezite riskinin artmasının asıl sebebi bunlar olabilir. Bu sebeple günde kaç öğün yemek yemeliyiz, diyenler için kahvaltı şart gibi görünmüyor. Ancak sağlıklı alışkanlıklar için güne nasıl başladığınız önemli olabilir. Düzenli kahvaltı yapabilir veya güne sağlıklı bir seçenekle başlayabilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa güne öğle menüsü ile başlamanızda da bir sakınca olmayabilir.

  En İyi Çörek Otu Yağı Takviyesi

Bunları da Okumalısınız :  Karaciğer Dostu 8 Besin

Öğün atlamak zararlı mıdır?

Son zamanlarda aralıklı oruç gibi diyetler oldukça popüler hale gelmiştir. Aralılı oruç diyetinde sabah öğünü genellikle atlanır.  Genel olarak belirli zamanlarda yemek yemekten kaçınmak anlamına da gelir. Bu diyetin sağlığa etkilerini diğer blog yazılarımızda bulabilirsiniz. Aralıklı oruç veya uzun süren açlıklar sağlıklı kişilerde metabolizmayı destekleyici görülür. Bu diyetlerin yanı sıra acıkmadığınız halde yemek yemek mantıklı değildir. Kendinizi zorlayarak kahvaltı veya ara öğün yapmak fazladan kalori almanıza da sebep olabilir. Hatta ara sıra öğün atlamak kilo vermenize yardımcı olabilir ve zamanla kan şekeri kontrolünüzü iyileştirebilir. Genellikle sağlıklı bir metabolizma için acıkınca yiyebilir ve doyduğunuzda durabilirsiniz.

3 ana öğün yapmak şart mı?

Beslenmede günde kaç öğün yemek yemeliyiz hep tartışmalı bir konu olmuştur. 3 ana öğün yapmayı teşvik edenlerin yanı sıra 2 ana öğün yeterli diyen görüşler de fazladır. Aslında sabah, öğle ve akşam 3 öğün olacak şekilde beslenmek herkes için zor gelebilir. Güne zaten geç başlayan biri için 3 öğünü sıkıştırmak gereksiz kalori aldırabilir. Özetle 3 ana öğün yapmak şart değildir. Acıkmıyorsanız ve kahvaltıyı geç saatte yapıyorsanız öğle yemeği atlanabilir. Erken bir saatte akşam yemeği yiyorsanız da yine öğle yemeğini es geçebilirsiniz. Ancak öğle yemeği yemediğinizde akşam doymak bilmiyorsanız ve çok acıkıyorsanız muhtemelen bu öğünü atlamamalısınız. Özel bir sağlık probleminiz olmadığı sürece 3 ana öğün yapmanız şart değildir.

Ara öğün yapmak şart mı?

Ara öğünler çoğu zaman açlığı kontrol etmek için önerilir. Gün içinde ara öğün yapmak muhtemelen sonraki öğünde daha kontrollü olmanızı sağlayacaktır. Özellikle öğle yemeği ve akşam yemeği arasındaki süre uzun olduğu için acıkma çok fazla görülebilir. Bu sebeple günde 1-2 ara öğün eklemek sağlıklı biri için yeterli olabilir. Bu ara öğünlerin içeriği de sağlık için önemlidir. Örneğin ara öğünde her gün abur cubur tüketmek hiç ara öğün yapmamaktan daha kötü etki edebilir. Yine de gün içinde yemeniz gerekenleri eksiksiz yiyorsanız ara öğün yapmak şart değildir. Ara öğünle ilgili detaylı bilgilere sitemizdeki yazımızdan da ulaşabilirsiniz.

  Anksiyonu Olanlar İçin Terapi: Dizi ve Filmleri Tekrar İzlemek İsteme Eğiliminde!

Bunları da Okumalısınız :  İnsülin Direncini Düşürmenin Yolları

Gece öğünü metabolizmayı etkiler mi?

Gece beslenmek genellikle önerilmemektedir. Çünkü gece geç saatlerde yemek diyabet ve kalp hastalıkları başta olmak üzere sağlığı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca vücudumuzda gece salgılanan hormonların etkisiyle de metabolizma hızı yavaşlar. Bazı durumlarda ise gece öğünü eklemek şart olabilir. Örneğin gece çalışan biri için bu kaçınılmaz görülür. Böyle durumlarda hafif öğünler eklemek, gece yemesini erken saatte bitirmek önerilebilir. Gece çalışmak dışında günde kaç öğün yemeliyiz, diyenler için gece öğünü yapmamak en iyisi olacaktır.

Tek öğün yemek sağlıklı mıdır?

Tek öğün beslenme çok eski çağlarda da görülmüştür ve bazı kişiler bunu uygulamak isteyebilir. Ancak günümüz şartlarında tek öğün beslenme tehlikeli olabilir. Gün boyu aç kalan vücut tek öğün tükettiğinizde daha fazla glikoz salgılamaya çalışır ve kan şekeriniz etkilenebilir. Özellikle tek öğün yiyerek zayıflama amacınız varsa uzun vadede sağlığa olumsuz etkileri olabilir. Başlangıçta tek öğün yiyerek zayıflama sağlansa da sonrasında hızla kilo alımı ve kan şekeri bozuklukları görülebilir. Dengeli kan şekeri ve zayıflama için günde 2-3 ana öğün yapılabilir.

2 öğün arası kaç saat olmalıdır?

Günde kaç öğün yemek yemeliyiz, sorusunun yanı sıra bu öğünler arasındaki süre de merak edilir. 2 öğün arasında geçecek zaman kişiye göre değişebilir. Açlık durumunuz önceki öğündeki yeme miktarınıza göre de farklılık gösterebilir. Genellikle 2 öğün arası 3-4 saat olabilir. 3-4 saat arayla beslenmek kan şekerini dengede tutmaya ve daha kontrollü beslenmeye destek olabilir.  Bu süre uzayacaksa ara öğünle desteklemek iyi olabilir. Gece açlığında ise 10-12 saat hedeflenebilir. Yatmadan 2-3 saat kadar önce yemek yeme işlemi sonlandırılarak gece açlığı sağlanır. Böylece hem sindirim sistemi dinlenmiş olur hem de kilo koruma kolaylaşır.

  Kangren Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bunları da Okumalısınız :  Ortoreksiya Nervoza Nedir

Özetle;

Günde kaç öğün yemek yemeliyiz, kaç saat aç kalmalıyız, ara öğün şart mı gibi soruların tümü kişiye özel değişebilir. Genel kurallar olsa da yaşam tarzınız, kan değerleriniz, sağlık durumunuz, iş hayatınız, gıdaya erişiminiz gibi birçok önemli unsur öğün sayısını etkileyebilir.  Diyabet hastası biri ile diyabeti olmayan biri için aynı öğün düzeni önerilmeyebilir. Günlük alınması gereken kaloriye göre de öğün sayısı değişebilir. Tüm bunları inceledikten sonra kendinize uygun, sağlıklı beslenme modeli için diyetisyen desteği alabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Günde Kaç Öğün Yemeliyiz

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal