Tüberküloz hastalığında korkutan rakam: Her yıl 10 milyondan fazla kişi yakalanıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Tüberküloz Günü: Tarihi ve Önemi

Robert Koch'un Verem Mikrobunu Keşfi

24 Mart tarihi, ünlü bilim insanı Robert Koch'un Mycobacterium tuberculosis olarak bilinen verem mikrobunu keşfettiği önemli bir gündür. Bu sebeple her yıl "Dünya Tüberküloz Günü" olarak anılmaktadır. Alman hekim Koch, 24 Mart 1882'de verem mikrobunu keşfederek, hastalığın teşhis ve tedavisine ışık tutmuştur.

Tüberküloz Hastalığı ve Yaygınlığı

Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin solunum yollarından vücuda girmesiyle başlayan tüberküloz, genellikle akciğerde iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Hastalık, tarih boyunca birçok ölüme sebep olmuş olsa da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önlenebilir ve genellikle tedavi edilebilir bir hastalık olarak tanımlanmaktadır.

Tüberkülozun Dünya Genelindeki Durumu

2023 "Küresel Tüberküloz Raporu"na göre, tüberküloz hala önemli bir halk sağlığı sorunudur. 2022 yılında Kovid-19'dan sonra en çok ölüme sebep olan ikinci bulaşıcı hastalık olan tüberküloz, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülmektedir. Hastalık, özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde sık görülürken, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde de yaygındır.

Acil Eylem Çağrısı ve DSÖ'nün Hedefi

Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla insanın tüberküloza yakalandığı düşünüldüğünde, DSÖ ve Birleşmiş Milletler acil bir eylem çağrısı yapmaktadır. 2030 yılına kadar tüberkülozu sonlandırmayı hedefleyen kuruluşlar, küresel çabaların önemine vurgu yapmaktadırlar.

Türkiye'deki Durum ve Sağlık Bakanlığı'nın Çabaları

DSÖ Avrupa Bölgesi'nde yer alan Türkiye'de, tüberküloz sıklığının azaltılması ve ölümlerin %90 oranında düşürülmesi hedeflenmektedir. Sağlık Bakanlığı, "Dünya Tüberküloz Günü" temasını belirlerken, 2022'de "Tüberkülozu Bitirmek İçin Yatırım Yapın, Hayatları Kurtarın" ve 2023'te "Evet, Tüberkülozu Bitirebiliriz" şeklinde mesajlar vermektedir.

  Bilim insanlarından araştırma: Obezite riskini artıran 2 yeni genetik varyant belirlendi

Kaynak: Anadolu Ajansı

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Tüberküloz hastalığında korkutan rakam: Her yıl 10 milyondan fazla kişi yakalanıyor

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!