Kilo Alma Önerileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Zayıf olmaktan memnun olmayan veya düşük kiloda olduğu için sağlık problemleri yaşayan kişilerin sayısı oldukça fazladır.  Uzmanlar da düşük kiloda olan kişilerin ideal kilosuna ulaşması için kilo alma diyeti listesi önermektedir. Çok zayıf çocuklarda zayıflık gelişim geriliğine neden olabilir. Ayrıca yetişkinlerde kemik erimesi, besin ögesi eksiklikleri, kısırlık gibi risklerin zayıflıkla birlikte arttığı görülmektedir. Bunlara ek olarak çok düşük kiloda olmak bağışıklık sisteminin zayıflamasına da yol açabilir. Bu sebeple kilo alma diyetinin önemi artmaktadır. Bu diyetleri diyetisyen kontrolünde uygulamak en sağlıklı yöntem olacaktır. Size özel tarifler, menüler ve takiplerle ilerleyerek hedefinizde ulaşabilirsiniz. Sitemizde kilo almak isteyen kişilerin beslenmesine destek olması için kilo aldıran smoothie tarifimize de ulaşabilirsiniz.

İşte kilo almanıza destek öneriler:

Öğün sıklığını arttırın

Zayıf kişilerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri az öğün tüketimi diyebiliriz. Günde 1 veya 2 öğün tüketmek,  atıştırmalıklar tüketmemek kilo almayı zorlaştırabilir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral alımınız yetersiz kalabilir. Gün boyu yorgun, enerjisiz ve halsiz hissetmeniz de yine az öğün yaptığınız için olabilir.  Kilo aldıran diyet için öğün sayınızı arttırabilirsiniz. Bu sayede hem enerji alımınız artar hem de besin ögelerini tam olarak alabilirsiniz. Örneğin günde 2 öğün yapıyorsanız bunu 3 öğüne çıkarmak önerilebilir. Ayrıca öğün aralarında ara atıştırmalıklar eklenebilir. Bu sayede kilo almanız daha kolay olacaktır. Dikkat etmelisiniz ki 1 haftada 5 kilo aldıran karışım gibi içerikler sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Kilo alma diyeti yaparken içeriğini bilmediğiniz, hekiminizin önermediği bu gibi reklamlarla satılan takviyeleri kullanmamalısınız.

  Günde Kaç Öğün Yemeliyiz

İçeriği zengin besinleri tüketin

1 haftada 7 kilo almak gibi hedefleri bir kenarı bırakın. Bunun gibi hızlı kilo artışları gerçekçi ve ulaşılabilir olmaz. Onun yerine sağlığınızı bozmayacak ve ulaşabileceğiniz bir hedef belirleyebilirsiniz. Bu hedefe ilerlerken yediğiniz ve içtiğiniz besinlerin de içeriği zengin olmalıdır. Kilo almaya destek olabilecek ürünleri doktor tavsiyesi dışında tüketmemelisiniz.  1 haftada dengeli kilo almak için makarna ve tahılları beslenmenize ekleyebilirsiniz. Ayrıca meyve ve sebzeler, süt ürünleri, et, tavuk, balık gibi protein kaynakları, kuruyemişler ve yağlı tohumlar beslenmeye eklenebilir. Kilo artışı için sütlü, meyveli, kuru yemişli içecekleri deneyebilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Aralıklı Oruç Diyeti Nasıl Yapılır?

Az kalorili ve besin değeri düşük maden suyu, kahve ve çay gibi içecekleri azaltabilirsiniz. Bunun yerine, süt ve taze veya donmuş meyve ile yapılan içecekleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede enerji alımınız da artacaktır. 1 haftada 10 kilo almak normal şartlarda mümkün değildir ve kilo almak için beslenmenizi düzenlemeyi unutmayın.

Sıvı tükettiğiniz zaman dilimine dikkat edin

Birçok kişide gözlemlenen bir durum yemek öncesi su veya çay gibi içecekler içiyorsanız bu durum iştahınızı azaltabilir. Mide hacmini dolduran su, kahve ve çay gibi kalorisiz içecekler öğünde daha az yemenize de sebep olabilir. Bu yüzden su tüketimini yemeklerden sonra yapabilirsiniz. Ayrıca öğünlerle beraber su içmek yerine enerjisi daha yüksek içecekler tercih edebilirsiniz. Örneğin kilo aldıran kahvaltı arayışındaysanız bu öğüne çay yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt gibi içecekler ekleyebilirsiniz.  Su tüketimini aksatmadan ve öğünlerden yarım saat sonra tüketmek ideal olabilir. Su dışında meyve suyu, süt, komposto vb beslenmenize ekleyebileceğiniz içecek seçeneklerindendir. Ayrıca süte bal, keten tohumu, meyve ilave ederek içeriğini zenginleştirebilirsiniz.

  Kangren Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Enerjisi yüksek ve hacmi küçük besinleri ekleyin

Bazı besinlerin midede kapladığı alan küçük olsa da kalorileri yüksek olabilir. Bu yiyecekleri beslenmeye eklemek kilo alma programına destek olabilir. Örneğin fıstık ezmesi, kuruyemişler, peynir, kuru meyveler bu besinlerdendir.  Atıştırmalık olarak fıstık ezmesi, sütlü bir içecek, peynirli sandviç hazırlayabilirsiniz. Kuruyemiş ve kuru meyvelerden karışımlar yapıp tüketebilirsiniz. Kilo aldırıcı kahvaltı menüsü için kahvaltınıza peynir, tahin, pekmez, reçel, fıstık ezmesi, simit gibi besinleri ekleyebilirsiniz. Bu besinler kilo aldırıcı kahvaltı hazırlarken kaloriyi arttırmanıza destek olacaklardır.  Öğle ve akşam yemeklerinde ise enerjisi yoğun ve hacimce küçük diyebileceğimiz et, tavuk grubu ve pilav, makarna türü yiyecekleri beslenmenize eklemeyi unutmayın. Ek olarak soslar da enerjiyi arttırmaya destek ve midede az yer kaplarlar. Yemeklere barbekü, hardal, mayonez gibi soslar ekleyebilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Sağlıklı Zayıflamanın Anahtarı

Yemeklerinizi zenginleştirin

Kilo alma diyeti kadınların yanı sıra erkek bireylerin de sıkça uyguladığı bir programdır. Özellikle erkek bireyler yemek pişirirken sade ve az yağlı yapmamaya dikkat etmelidir. Kilo alma diyeti uygulayan erkek bireyler için veya yemek yaparken zorlananlar yemeklerin enerjisini peynir, yumurta ekleyerek zenginleştirebilirler. Örneğin et yemeklerine kaşar peyniri eklemek, sebzelere yumurta eklemek enerjiyi ve besin değerini arttırabilir. Sade makarna yerine kremalı, ketçaplı, soslu tarifler yapılabilir. Kilo alma diyeti kahvaltı menüsünde ise haşlanmış yumurta yerine tereyağlı, sucuklu, peynirli omlet eklenmesi kaloriyi destekleyecektir. Ev yapımı keklere kuruyemiş eklemek yine içeriği zenginleştirebilir. Süt ve yoğurtlara keten tohumu, chia tohumu ilavesi destekleyici olabilir.

Egzersiz yapın

Egzersiz yapmak çoğu zaman sadece kilo kaybı için düşünülebilir. Ancak kilo almak için de egzersiz desteği alabilirsiniz. Bölgesel kilo almak isteyenler, kalçadan kilo almak için ne yemeliyim diyenler için de aslında egzersiz daha fazla destek olabilir. Kas kütlenizi arttıran egzersizler ile kilo almak istediğiniz bölgeye yönelik çalışabilirsiniz. Kalçadan kilo almak için bu bölüme yönelik egzersizler veya yürüyüş yapabilirsiniz. Egzersiz aynı zamanda iştahınızın açılmasına da yardımcı olabilir. Çünkü gün boyu hareketsiz olan kişiler enerji harcamadığı için acıkma hissi daha az olabilir. Kilo aldıran diyete ek olarak kuvvet antrenmanları eklenerek programınızı destekleyebilirsiniz. Başlangıçta çok yoğun egzersizler, uzun yürüyüşler gibi fiziksel aktiviteler yapmamaya da dikkat edin.

  Ketojenik diyette hangi sebzeler tüketilebilir?

Özetle; kilo alma süreci hızlı, kolay ve mucizevi yöntemler arayarak yapılamaz. Kan değerleriniz, kişisel özellikleriniz, sevdiğiniz, sevmediğiniz yiyecekler, metabolizma hızınız, hastalıklarınız gibi birçok faktör diyetinizi etkileyebilir. Diyetisyen kontrolünde ve gerektiğinde doktor denetiminde ilerlemelisiniz. Yazımızda belirttiğimiz gibi beslenmenizi zenginleştirmeyi deneyebilirsiniz. Eksiklerinizi bulup bunları tamamlayarak kilo almayı deneyebilirsiniz.  ızlı kilo aldıran ilaçlar, içecekler gibi ürünler ile aldığınız kilolar genellikle kısa sürede kaybedilir. Ayrıca bu ürünler genel sağlığınızı da bozabilirler.  İlaç veya takviye kullanmanız gereken durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.  Tek başınıza çabalamak yerine destek almak daha düzenli bir süreç yaşamanıza yardım edecektir. Ayrıca kilo alma ile ilgili diğer yazımızı okuyabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Bağışıklığı Güçlendiren 15 Besin

 

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Kilo Alma Önerileri

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!