Sağlığınız İçin 6 Altın Kuralı Unutmayın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun ve sağlıklı bir hayat için basit ama etkili birkaç değişiklik yeterli olabiliyor. Düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemek, beslenme düzenini değiştirmek ve hareketli yaşama geçmek bu değişikliklerin başında geliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü Uzmanları, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

  1. Kontrollerinizi ihmal etmeyin

Hiçbir şikayet olmasa bile belirli zaman aralıklarında rutin kontrollerini gerçekleştirmek sağlıklı bir yaşam için atılacak adımların başında gelmektedir. İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıkların temeli genç yaşlarda oluşabilmektedir. Sağlık kontrollerinin, farklı bir rahatsızlığın olmadığı durumlarda 18-40 yaş arası 2 yılda bir 40 yaşından sonra ise her sene yaptırılması gerekmektedir. Kolesterol, şeker düzeyi, tiroit seviyesi, demir eksikliği, tam kan sayımı gibi rutin kontrollerin dışında kadınlar jinekolojik ve meme, erkekler ise ürolojik muayenelerini ihmal etmemelidir. Kardiyolojik kontroller, kanser taraması ve kemik ölçümü doktor kontrolünde belirli aralıklarla tekrarlanmalıdır.

  1. Fazla kilolardan kurtulun

Fazla kilo birçok hastalığı da beraberinde getirebilmektedir. Türkiye obezite sıralamasında Dünyada 3. sıradadır. Kadınlarda daha fazla görülen obezite sorunu yüksek tansiyon, diyabet, uyku apnesi, kireçlenme ve kalp hastalıklarını beraberinde getirmektedir. Verilen her kilo ile bu hastalıklardan uzaklaşmak mümkündür. Beden kitle indeksini ve vücut analizini bilmek, bir diyetisyen eşliğinde yol alarak sağlıklı beslenme yaşam şekli haline getirilmelidir.

  1. Stresinizi kontrol altına alın

Bağışıklık sistemine zarar veren stres birçok rahatsızlığın başlangıcı olabilmektedir. Zihinsel, sosyal ve fiziksel belirtiler içeren stres; yeme bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk veya uyku bozukluğu gibi belirtiler verebilmektedir. Stres kontrolünü sağlamak genç ve sağlıklı kalmak adına öğrenilmesi gereken en önemli adımların arasındadır. Müzik dinlemek, yürüyüş, masaj, yoga hatta psikolojik desteğin yanında;

  • Kontrol edilebilen veya değiştirebilen stres kaynaklarının belirlenmelidir.
  • Görevler sıraya konulmalıdır.
  • Fiziksel aktivitelere daha fazla zaman ayrılmalıdır.
  • Kaliteli uyku düzeni oluşturulmalıdır.
  1. Kötü alışkanlıklardan uzak durun

Sigara ve alkol kullanılmamalı, bırakmak için gerekirse yardım alınmalıdır. İçeriğinde farklı zararlı maddeler bulunan sigara, vücuttaki tüm sistemleri etkileyerek ölümcül hastalıklara neden olurken, cilt ve vücut yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biridir.

  1. Gereksiz ilaç kullanmayın

Sağlık harcamalarının neredeyse yarısından fazlasını ilaç harcamaları oluşturmaktadır. Toplumda genellikle baş ağrısı, öksürük, mide bulantısı gibi rahatsızlıklarda doktora başvurmadan antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bilinçsiz ilaç kullanımı; mide rahatsızlıkları, alerji, psikolojik bozukluk, bağışıklık sisteminin çökmesi hatta karaciğer nakline neden olabilecek kadar tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Sadece ilaçlar değil bitkisel çaylar da benzer etkileri yaratabilmektedir. Bitkisel ürünlerin içinde bulunan bazı maddeler böbrek ve karaciğeri zorlayarak ağır tahribata neden olabilmektedir.

  1. Yaşamınızı hareketlendirin

Hareketli bir yaşam fazla kilolardan kurtulmanın yanında stres kontrolüne de yardımcı olarak daha mutlu bir yaşam için zemin hazırlamaktadır. Kalp hızının da kontrol altında tutulduğu yavaş başlayan ve zaman içinde hızlanan sportif programlar hayat tarzı haline getirilmelidir. Haftada 150 dakika nefes alımı ve kondisyonu artıran yürüme, yüzme, bisiklet gibi sporların tercih edilmesi daha sağlıklıdır. Hareketi gün içine yaymak için işyerinde ve evde uygulanacak püf noktaları işe yarayabilmektedir.

  • Asansör yerine merdivenleri kullanın.
  • Yakın mesafelere yürüyerek gidin.
  • İşyerinde 3-4 dakikalık molalar vererek küçük hareketler yapın.
  • Televizyon, oyun konsolu, bilgisayar oyunları ve internette daha az zaman geçirierek dans gibi hareketli aktivitelere katılın.
  • Alışverişi internet veya telefonla sipariş vermek yerine markete ya da pazara yürüyerek gidin.
  • Televizyonun uzaktan kumandasını kullanmayın.
  • Ev işlerini kendiniz yapın.
  Kangren Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Sağlığınız İçin 6 Altın Kuralı Unutmayın

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal