Gastritte Beslenme Önerileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Mideyi kaplayan zarın herhangi bir yerindeki iltihaplanmaya gastrit adı verilir. Gastrit, yaygın ve sıkça beslenme tedavisi uygulanan bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, mide ekşimesi gibi gastrit belirtirleri vardır. Bu gastrit belirtirleri yaşam kalitesini düşürebilir ve kişiye oldukça rahatsızlık hissettirir. Akut veya kronik gastrit olarak iki şekilde görülebilir. Şiddetli ve ani olan durumlara akut gastrit denir. Uzun süren duruma ise kronik gastrit adı verilir. Bu gastrit belirtirleri çoğu kişide diyet tedavisi ve doktor reçetesiyle düzelir. Ancak tedavi edilmeyen durumlarda iltihaplar şiddetlenerek yaralara dönüşebilir ve mide ülseri adı verilen durum oluşur. Bunun sonucunda da kanser riski artabilir. Bugün yazımızda gastrit belirtilerini azaltmanın yollarını ve merak edilenleri paylaşacağız.

Gastrit Sebepleri

En sık aldığımız sorulardan biri “gastrit neden olur” sorusudur.  Gastrit neden olur incelediğimizde mide asidinin artması üzerine hücrelerin zarar görmesi ile ilişkilendirilir. Düzensiz ve dengesiz beslenme, yoğun abur cubur tüketimi, aşırı alkol kullanımı, sigara tüketimi temel gastrit sebepleri arasındadır.  Bunların yanı sıra helicobakter pylori adı verilen bir mikrop gastritin en yaygın sebebi olarak bilinir. Bağışıklığa zarar verebilen otoimmün hastalıklar da gastrite neden olabilir. Yoğun stres, kaygı ve bunların sık olması da gastritin sebepleri arasında sayılır. İltihabi durumların sebepleri genellikle benzer olmaktadır. Bu nedenle genel sağlığınızı korumak gastrit gibi iltihabi durumların önüne geçmenize de yardım edecektir.

Gastrit Belirtileri

Gastrit ilerlediği zaman mide yaraları oluşabilir ve daha kötü durumlara açabilir. Gastrit belirtilerine dikkat ederek kendinizi gözlemleyebilirsiniz.  Aşağıda yazan belirtilere sahipseniz vücudunuz sizi uyarıyor olabilir:

  • Mide yanması
  • Mide ekşimesi
  • Hazımsızlık
  • Gaz ve şişkinlik
  • Sık sık geğirme
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
  • İlerleyen durumlarda dışkıda kan görülmesi
  Belden İğne Yaptıranların Yorumlarına Dikkat Edin!

Bunları da Okumalısınız :  Diyet Yaparken Hangi Besinler Kilo Aldırabilir?

Gastrite İyi Gelen Öneriler

Yoğurt gastrite iyi gelir mi, sorusu da oldukça yaygın sorulur. Yapılan çalışmalarda gastrite karşı probiyotik besinlerin fayda sağlayabileceği gözlemlenmiştir.  Yoğurt, kefir, kombucha en iyi probiyotik besinlerdendir. Gastrit diyet listesi düzenlenirken bu besinlerin eklenmesi belirtileri azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bu besinlerin eklenmesinin yanı sıra yavaş çiğnemek, porsiyonları küçültmek ve sağlıklı beslenmek de gastrit diyet listesi için önemli olurlar.  Gastrit gibi durumlarda beslenmeye ek doktor tarafından proton pompası inhibitörleri denen ilaç grubu da reçete edilebilir. Proton pompası inhibitörleri de belirtileri azaltarak iyileşmeye yardım ederler. Ek olarak mide problemlerinde bazı vitamin ve mineral emilimleri azalabilir. Özellikle demir ve B12 kontrolü yapmak ve doktor önerisiyle takviye almak gerekebilir.

Mideyi Korumak için Kaçınılması Gereken Besinler

Sağlıklı ve dengeli beslenme hastalıklardan korunmayı sağlar ve bağışıklığı güçlendirir. Gastrit olan kişiler için de sağlıklı beslenme gereklidir. Buna ters olarak abur cubur tüketimi gibi durumlar mide iltihaplanmasını arttırabilir. Kızartılmış besinler, çok yağlı yiyecekler, beyaz unlu ve yağlı hamur işleri gastriti şiddetlendirebilir.  Bazı kişilerin besin alerjileri de gastriti tetikleyebilir. Örneğin laktoza karşı hassasiyetiniz varsa kefir içmek, yoğurt yemek size iyi gelmeyebilir. Gastrit ekşi besinlerle de ilişkili görülebilir. Ekşi besinlerin asitliği genellikle yüksek olur. Bu sebeple gastrit ekşi besinlerle ve asitli içeceklerle şiddetlenebilir. Limon, domates, portakal, mandalina, gazlı içecekler ekşi, asidik besinlere örnek verilebilir.

Gastritin sebeplerinden olan alkol ve sigaradan uzak durmak da semptomları azaltabilir ve tedaviyi kolaylaştırabilir.  Gastrit belirtilerini azaltmak için diğer önemli durum da stresi azaltmak veya yönetmektir. Yoğun stres gastrit belirtileri ve genel sağlık için tehdit oluşturabilir. Genel olarak gastriti tetikleyen yiyecekler ise şöyledir:

  • Asitli, karbonatlı içecekler
  • Ekşi meyveler gibi asitliği yüksek besinler
  • Yağlı besinler
  • Kızarmış yiyecekler
  • Hazır meyve suları
  • Kahve
  • Çikolata
  • Acı baharatlı yemekler
  • Turşu, zeytin gibi salamura besinler
  • Siyah çay
  • Alkollü içecekler
  Akciğer Sönmesi Alarmı Pnömotoraks ve Atelektazi Nedir, Nasıl Müdahale Edilir?

Bunları da Okumalısınız :  Popüler Diyetler

Bunlara ek kişiye özel alerjik olabilecek besinlerin varsa belirlenebilir. Diyetisyen tarafından gastrit diyet listesi düzenlenmeli ve takip edilmelidir. Aynı zamanda kilo problemi varsa gastrit diyet listesi ile zayıflamak da midenin rahatlamasına destek olmaktadır. Genellikle sık ve daha küçük porsiyonlarda beslenme önerilir ve bu sayede mideye baskı azaltılır. Gastrit diyet listesi düzenlenirken özel durumlarınız, yaşam tarzınız ve tüm sağlık durumunuz dikkate alınmalıdır. Doktor ve diyetisyen kontrolü ile gastrit tedavisi düzenlenmelidir.  Tedaviye destek için düzenli egzersiz yapmak hem stres yönetimine hem de gastrite iyi gelebilir. Bu gibi önerilerle yaşam kalitenizin artması hedeflenir.

Gastrite iyi gelen yiyecekler kişiye göre değişse de aşağıdaki besinleri tüketmekte genellikle sakınca yoktur:

  • Tahıllar ve bakliyatlar
  • Elma, muz, armut gibi meyveler (asidik meyvelere dikkat edilmelidir)
  • Sebzeler (lahana, brüksel lahanası, brokoli, fasulye gibi sebzelere dikkat edilmelidir)
  • Az yağlı etler
  • Derisiz tavuk
  • Balık
  • Yoğurt
  • Kefir
  • Az yağlı peynirler
  • Kavrulmamış, tuzsuz kuruyemişler
  • Zeytinyağı

Gastrit gibi iltihabi durumların bazı sebepleri de elimizde olmayan durumlar olabilir. Örneğin yaşlılık, radyasyon, büyük operasyonlar, bazı ilaç kullanımları midenin zarar görebildiği durumlardandır. Bu durumlarda da gastrit diyet listesi uygulamak, sağlıklı beslenmek, yukarıdaki gıdalara dikkat etmek önemli olur. Mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, yanma gibi belirtiler hissettiğinizde ihmal etmeden kontrol altına alınmalıdır. Gastrit belirtileri ilerlemeden tedavi daha kolay olabilir. Bu gruptaki risklerden birini taşıyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenmek mide sağlığınızı koruyabilir. Hasta olmadan önlem almak da en iyi destek olacaktır.

Özetle:

Mide, sindirim sistemimize dahil bir iç organdır ve sindirimden emilime kadar önemli görevleri bulunur. Mide problemlerinin en önemli sebeplerinden olan kötü beslenme diğer iltihabi durumları da tetikleyebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek birçok hastalığa, enfeksiyona karşı koruma sağlar ve riskleri azaltır. Buna rağmen problem yaşayan kişiler için altta yatan sebebi belirlenerek ilerlenir. Gastrite iyi gelen yiyecekler ile beslenme düzenlenebilir, sağlıklı yaşam önerileri sunulabilir. Gerektiğinden doktor tarafından ilaç tedavisi başlanabilir. Siz de kendinizi gözlemleyerek gerektiğinde doktor ve diyetisyen desteği almayı ihmal etmeyin. Diyetisyenlerimizle iletişime geçmek için ana sayfamızdan randevu alabilirsiniz.

  Oruç sonrası beslenme için 11 öneri

Bunları da Okumalısınız :  Kilo Alma Diyeti

 

İlginizi çekebilecek konular

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Gastritte Beslenme Önerileri

Paylaşılan haberler yapay zeka teknolojisinden geçirilmektedir!

Herhangi bir hatalı içerik ile karşılaşmanız durumunda aşağıya bıraktığımız mail adresimize düzeltilmesi veya kaldırılması için mail atabilirsiniz.

f.y@outlook.com.tr

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gelecek Şimdi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

meritking giriş meritking madridbet madridbet giriş kingroyal